Reklama

Wyszukaj przepis

Pasta jajeczna ze szczypiorem i natką pietruszki

Lubicie swojskie pasty a zwłaszcza jajeczną, mój syn i reszta rodziny uwielbia dlatego dziś mu przygotowałam i jestem zachwycona jej smakiem a i przy okazji ukryciem natki pietruszki której syn za bardzo nie lubi moim zdaniem to dobry patent dla tych którzy nie za bardzo lubią natkę pietruszki w której jest bardzo dużo właściwości odżywczych, ma wiele witamin oraz składniki mineralne, natka zawiera bardzo dużo witaminy C, bardzo dobrze pomaga moczopędnie, warto poczytać na temat natki pietruszki jakie ma właściwości. Teraz podam wam przepis jak przygotować bardzo smaczną pastę jajeczną

składniki:

12 jajek rozmiar M,
5 sporych łyżek majonezu,
1 spora szczypta pieprzu naturalnego,
1 pęczek szczypiorku,
1 mały pęczek natki pietruszki,
0,5 łyżeczki soli drobnej

wykonanie: 

Na początek do garnka wlać wodę i zagotować ją następnie włożyć jajka i gotować na wolnym ogniu przez około pięć minut aby były ugotowane na twardo, zdjąć z ognia i przelać zimną wodą aby ostygły, po ostygnięciu wylać wodę i wszystkie jajka pozbawić skorupki


Jak już mamy przygotowane jajka wtedy do wysokiej salaterki pokroić drobno szczypior i jeszcze drobniej pokroić natkę pietruszki, wsypać sól i wszystko uciskając ręką zmiękczyć dzięki dodanej soli. Do szczypioru z natką zetrzeć na tarce jarzynowej wszystkie jajka

Do startych jajek dodać swój ulubiony majonez ( dla mnie Majonez Kętrzyński  najlepszy ) i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą na koniec dodać pieprz naturalny, wymieszać i jeśli jest potrzeba to doprawić solą


Przygotowana pasta idealnie nadaje się na kanapki a jeszcze jak mamy swojskie masło to już w ogóle niebo dla naszego podniebienia. Zrobioną pastę przełożyć do pojemnika szczelnie zamknąć i schować do lodówki, u mnie nie do stoi do jutra ale można taką przechowywać do trzech dni


Komentarze

Popularne posty