Kluski pszenne
Co powiecie na smaczny a zarazem tani i szybki obiadek ? Mam dziś dla was taką propozycję składającą się tylko z dwóch składników, jest to biedniejsza wersja obiadu ale warto czasami zjeść inaczej i w innej formie czy zawsze musi być mięso otóż zapewniam was że nie. U nas w czasie mojego dzieciństwa w domu rodzinnym bardzo często jedliśmy to danie a zwłaszcza w domu męża bo to właśnie on mi przypomniał o takich kluskach, pytając mamę potwierdziła że często nam je robiła a my jako dzieciaki krzyczeliśmy " mamo zrób nam te swoje słynne kluski z mąki ? " i mama chętnie je robiła jest przy nich mało pracy a najeść się można do syta
składniki:
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę oraz sól a następnie wlać wodę gazowaną i całość dokładnie wyrobić - wymieszać łyżką do połączenia się składników na jednolitą masę. Jak już mamy przygotowane ciasto na kluski do garnka wlać wody soląc ją doprowadzić do zagotowania następnie zmniejszyć gaz, na łyżkę zamoczoną w ukropie nabierać małe porcje ciasta i wkładać na gotującą się wodę, od czasu gdy kluski wypłyną na wierzch mieszać co jakiś czas i gotować na średnim ogniu przez dwie do trzech minut. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej na talerz. Kluski w czasie gotowania podwajają swoją objętość dlatego należy gotować porcję lub dwie w zależności od wielkości garnka
Do ugotowanych klusek pszennych usmażyłam jajko sadzone ale można przygotować je ze skwarkami od słoniny wieprzowej, z gulaszem czy z dowolnym mięsem kto jakie lubi a można nawet je podać na słodko ze śmietaną lub kto z czym ma ochotę. Kluski są bardzo syte z podanych składników wychodzi klusek na trzy osoby lecz jest to zależne od tego kto ile je😂😂😂😂😂
Komentarze
Prześlij komentarz