Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ' Ala krupnik z kaszą gryczaną

Chcecie może przepis na pyszną zupę coś jak krupnik z tym że dodałam kaszę gryczaną zamiast jęczmiennej powiem wam że choć nie bardzo przepadam za kaszą gryczaną to w zupie rewelacja smak moim zdaniem jeszcze lepszy niż z kaszą jęczmienną no i zdrowsza zupa. Wiecie już dobrze że u mnie nic się nie marnuje a że z wczorajszego obiadu została mi kasza to postanowiłam ugotować pyszna zupkę bo mój mąż to miłośnik właśnie zup

składniki:

1 kawałek mięsa z kością na zupy,
1 duża marchew,
1 średni korzeń pietruszki,
1 mały kawałek tłuszczu z gęsi,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
6 średnich ziemniaków,
0,5 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej,
1 pęczek natki pietruszki

dodatkowo:

2 duże cebule,
sól

wykonanie:

Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać wypłukane mięso z kością przystosowane do zup oraz tłuszcz z gęsi jeżeli macie taka możliwość, dodać marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie i całość zagotować, po zagotowaniu zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny, gotując na wolnym ogniu w trakcie dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną gotować do miękkości mięsa na kościach. Jak już mięso jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę  i gotować do pełnej miękkości ziemniaków

Gdy już ziemniaki w wywarze mięsnym są dość miękkie wtedy wsypać ugotowaną kaszę gryczaną i dodać mrożoną lub świeżą natkę pietruszki, ziela angielskie i oryginalne kostki magii pogotować na wolnym ogniu przez dziesięć minut, zupę można jeszcze doprawić według swego smaku, w trakcie gotowania się zupy przygotować cebulę a mianowicie na talerzyk posypać sól drobną na nią układać plasterki obranej cebuli soląc układać jedną na drugiej i pozostawić do czasu zmiękczenia się cebuli od soli. Ugotowaną zdjąć z ognia

Ugotowany zupa krupnik z kaszą gryczana smakuje wyśmienicie jeżeli ktoś lubi można dodać śmietany, przed zjedzeniem można dodać pieprzu naturalnego. U nas jak to przy każdym krupniku obowiązkowo nasolona cebula, większość się pyta jak to się je a już wam tłumaczę do buzi bierze się plasterek cebuli i zagryza się ciepłą zupą smak rewelacja ale trzeba spróbować aby wiedzieć jak będzie smakować 😉

Komentarze

Popularne posty