Szyszki z masy krówka
Lubicie szyszki z lat dziecięcych ? Jeśli tak z miłą przyjemnością podam wam prosty i tani sposób na ich przygotowanie, tak wiem teraz można kupić gotowe szyszki bo w sumie po co sobie brudzić ręce czyż nie ? Ja jednak w stu procentach wolę przygotować sama tym bardziej że teraz są ulepszenia w tym że można kupić masę krówka i szyszki mamy gotowe w pięć minut, można również przygotować je z cukierków krówka z tym że dłuższy czas oczekiwania aby je przygotować. Do przygotowania banalnie prostych w wykonaniu szyszek potrzebujemy tylko a może trzech składników plus chłodzenie w lodówce. Takie słodkości to czasy PRL- u pamiętacie ?
składniki:
wykonanie:
Z przygotowanych składników czyli masła i masy krówka smak dowolny jaki lubicie, do garnka przełożyć pół kostki masła oraz całą masę krówka i na małym palniku od gazu całość dokładnie rozpuścić ( nie gotować ! ). Do rozpuszczonej masy wsypać torebkę ryżu preparowanego i całość dokładnie wymieszać do połączenia się masy razem z ryżem, masa wydała mi się za rzadka więc dodałam jeszcze cztery szklanki ryżu preparowanego, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia
Jak już wymieszane składniki lekko ostygły że można dotknąć ręką wtedy na łyżkę nabierać masę i za pomocą mokrych rąk formować szyszki lub kuleczki kto co woli. Gotowe szyszki ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki aby się schłodziły tak mniej więcej na godzinę. Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk szyszek dość sporych
Schłodzone pyszne szyszki nadają się dla małych i dużych, nie zje się ich dużo ponieważ są dość słodkie. Moim zdaniem swojskie to swojskie a nie kupne nie wiadomo z czego przygotowane ale to już wasza decyzja czy wolicie kupne czy swojskie. Zapewniam że wasze pociechy będą zachwycone z takiej słodkości
Komentarze
Prześlij komentarz