Swojski makaron z kurkumą
Wolicie swojskie makarony do rosołu czy jednak kupny? U mnie zależne jest to od stanu zdrowia ale szczerze swojski jest pyszniejszy i dość szybko się go wykonuje. Wystarczy przygotować sześć składników i mamy pyszny swojski makaronik nie tylko do rosołu, przepis jest mój od wielu lat od nikogo nie ściągałam nie jestem z tych osób co kradnie zdjęcia obcych dań czy przepisów a nawet jeśli mi się zdarzy wziąć od kogoś przepis to od razu daną osobę oznaczam że jest to jej przepis lub pomysł z jej przepisu, ale na ten makaron jest calutki przepis mój nawet u przyjaciółki w Słupsku jak byłam to robiłam jej osobiście makaron do rosołu ponieważ jej mąż strasznie lubił swojski makaronik a dla mnie plus ponieważ był kucharzem i bardzo pochwalił mój makaron
składniki:
wykonanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną, wbić całe jajko, wsypać sól oraz kurkumę i wlać ciepłą przegotowaną wodę. Całość wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, następnie wlać olej i nadal wyrabiać do całkowitego wchłonięcia przez ciasto dodanego oleju. Gotowe elastyczne ciasto pozostawić pod ściereczką aby chwilę odpoczęło
Jak już ciasto odstało swój czas około 5 minut wtedy na stolnicę wysypać dość obficie mąką wyłożyć przygotowane ciasto na makaron, obsypać je mąką a następnie rozwałkować dość cienko. Rozwałkowany placek znowu posypać obficie mąką i zwinąć w dowolnej wielkości rulon
Przygotowany rulonik z ciasta kroić nożem na dowolnej wielkości paski, rozwijając kłaść z boku. Jak już mamy pokrojony cały rulon w makaron wtedy obsypać go mąką i dokładnie prze ruszać ręką aby się nie skleił (ciasto jest tak delikatne i miękkie że wyszły mi wstążki a nie drobny makaron ale do rosołu w sam raz ), w międzyczasie do garnka wstawić wodę posolić ją i zagotować
Jak już woda w garnku z solą się zagotuje przełożyć przygotowany makaron jak się zagotuje zmniejszyć ogień a w czasie gotowania się na wolnym ogniu już z makaronem wlać łyżkę oleju i gotować przez pięć minut co jakiś czas mieszając aby makaron nie przystał do dna garnka. Po ugotowaniu przelać na durszlak i przelać zimna wodą aby makaron się zahartował
Gotowy swojski makaron z kurkumą podałam ze świeżo ugotowanym rosołem ze swojskiej gęsi a właściwie gotowany na gęsich udach ponieważ z porcji rosołowych gotowałam ostatnio czarninę. Jejku smak rosołu ze swojskiego drobiu jest o niebo smaczniejszy i tłustszy niż z kupnego kurczaka a do tego o wiele zdrowy z mięsa swojego drobiu
Komentarze
Prześlij komentarz