Śledź małosolny w cieście
A może tak szybka i smaczna przekąska ze śledzia małosolnego w cieście niby nic a jednak fajna i szybka przekąska a zwłaszcza dla Panów do piwka 😂😂. Takie jedzonko często robiła nam mama w biedzie szybkie a do tego smaczne i bardzo syte, w biedzie człowiek wszystko jadł a mama przygotowała zawsze z niczego coś nie wiem czy w waszych domach tak się jadało ale chętnie podam wam przepis może zechcecie skorzystać
składniki:
wykonanie:
Śledzie z wiaderka lub kupne na wagę wymoczyć w kilkunastu wodach, najlepiej je także ponakłuwać aby w środku również się wymoczyły ( ja robiłam to nocą ). Opłukane dokładnie śledzie przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody w której były moczone. W czasie gdy śledzie ociekają przygotować zwykłe najzwyklejsze ciasto do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszać do połączenia się składników jeżeli ktoś ma ochotę można dodać jedno jajko a wtedy mniej wody
Jak już mamy przygotowane ciasto ( ma być w miarę gęste nie lejące ), wtedy dodać pokrojone na mniejsze kawałki ocieknięte śledzie. Śledzie obtoczyć w przygotowanym cieście, na patelnie wlać olej rozgrzać go a następnie układać kawałki śledzia w cieście i smażyć na średnim ogniu dużego gazu z obu stron na rumiany kolor ( uwaga smażenie śledzia w cieście dość ostro pryska ). Usmażone kawałki śledzia w cieście układać na talerzu jeden na drugim nie wchłaniają dużo oleju ( jeżeli na patelni jest za mało oleju wtedy dolać lecz najpierw go rozgrzać ponieważ jeżeli położymy śledzia w cieście na zimny olej będzie odklejać się ciasto )
Tak przygotowane śledzie to świetna przekąska nawet siedząc przed telewizorem można sobie chrupać ponieważ z wierzchu ciasto jest fajnie chrupiące a w środku miękkie no i ten śledź który podczas jedzenia puszcza soki ( tylko pamiętajcie śledzie muszą być dobrze wymoczone bo inaczej nie da się ich zjeść ponieważ pod wpływem smażenia będą jeszcze bardziej słone niż są w rzeczywistości )
Komentarze
Prześlij komentarz