Mini pizza z ciasta francuskiego
Macie też tak macie jak ja że nie lubicie marnować jedzenia, mam dla was świetny pomysł na wykorzystanie szynki lub kiełbasy która wam zalega w lodówce do tego ser i mamy małe mini pizza. Przedstawię wam fajną przekąskę a nawet może być jako danie obiadowe, nie trzeba ani dużo wysiłku a tym bardziej nie za wiele produktów. Wystarczy że mamy kupne ciasto francuskie i oczywiście to co zalega nam w lodówce można urozmaicać i dodać to co lubimy najbardziej
składniki:
wykonanie:
Na przygotowany płat ciasta francuskiego ułożyć w odstępach schab pieczony pod schabem salami a na wszystko rozłożyć ser starty na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Tak przygotowane ciasto z dodatkami ( każdy może dodać co uważa ja podaję moją wersję ), zawijać ciasno przez całość formując rulon i dociskając go od góry
Przygotowany rulon z ciasta francuskiego z dodatkami z lodówki pokroić w plastry trzycentymetrowe, położone w sposób jak na zdjęciu za pomocą łyżki drewnianej ucisnąć przez środek. Tak przygotowane ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem
Gdy mamy już przygotowane mini pizza piekarnik rozgrzać ustawiając temperaturę na 200 stopni, do rozgrzanego wstawić przygotowane przekąski i piec na drugiej półce od dołu ogrzewaniem góra - dół przez 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i rozpuszczenia się sera. Upieczona przekąskę wyjąć z piekarnika lekko przestudzić i przełożyć na talerz
Gotową przekąskę z pozostałości w lodówce można zajadać ze swojskim keczupem lub ulubionym sosem kto jaki lubi. Są bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze jedzenie się nie marnuje bo taka mini pizza świetnie smakuje. Z podanych składników wyszło mi 10 mini pizza dla trzech osób dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy podwoić produkty
Komentarze
Prześlij komentarz