Makowiec drożdżowy z białym makiem
Mam dla was dziś świetny mój osobisty przepis na ciasto drożdżowe - makowiec z dodatkiem jogurtu naturalnego i białym makiem, że co? biały mak tylko do rogali Marcinkowskich ? nie zgadzam się biały mak można wykorzystać do czego się chce. Jeżeli macie nadmiar jogurtu naturalnego to jest dużo możliwości aby go wykorzystać, mak biały został mi ze świąt a że żal było wyrzucić bo termin jeszcze ważny, mąż uwielbia makowce to wzięłam się za pracę i upiekłam mu makowca trochę mało tego maku ponieważ miałam tylko jedną puszkę małą lecz to nie ważne najważniejsze że makowiec wyszedł petarda to znaczy mięciutki i cudowny w smaku, nie wierzycie ? koniecznie musicie upiec aby się przekonać polecam całym sercem i z czystym sumieniem ręcząc za to ciasto za ten przepis swoim nazwiskiem. Więc tak zakasujecie rękawy i jak to się mówi do roboty 😂
składniki na ciasto:
dodatkowo:
lukier:
wykonanie:
Na początek przygotować ciasto do miski wsypać dwie i pół szklanki mąki przez środek zrobić wgłębienie i wsypać suszone drożdże a na nie pół łyżeczki cukru i mąki oraz szczyptę soli na to wlać dwie łyżki ciepłej wody, po boku mąki wlać podgrzany jogurt wbić całe jajko oraz wsypać cukier. Tak przygotowane wszystko pozostawić pod ściereczką do czasu pracy drożdży, gdy jest już widoczna gołym okiem praca drożdży całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, po tym czasie dodać roztopione masło i nadal wyrabiać, w trakcie wyrabiania wsypać dwie łyżki mąki i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie jednolite
Przygotowane ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować na cienki prostokąt, na rozwałkowane ciasto wyłożyć całą masę makową ( można wyłożyć ze dwie masy będzie więcej ). Jak już mamy wyłożoną całą masę makową wtedy zwijać ciasno ciasto w rulon a boki wcisnąć w środek ciasta. Przygotowane ciasto przełożyć na papier zawinąć luźno i przełożyć do blaszki 40 / 12, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości
Jak już jest widoczna podwojona praca ciasta wtedy wstawiamy do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu ciasta. Upieczone już ciasto wyjąć z piekarnika a następnie razem z papierem wyjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do ostygnięcia, ostygnięte oddzielić od papieru do pieczenia
Jak już ciasto ładnie ostygło przygotować lukier, do salaterki wsypać cukier puder wlać dwie łyżki gorącej wody i dokładnie wymieszać aby nie było grudek a lukier był ładny biały na koniec wlać sok z cytryny i również wymieszać ( można przygotować więcej lukru ja go nie lubię i zrobiłam tylko trochę ). Gotowym lukrem udekorować ostygnięty makowiec
Gotowy makowiec jest bardzo mięciutki i elastyczny idealny do popołudniowej niedzielnej kawy a nawet do zimnego mleka na kolację lub gorącego kakao, taki makowiec nawet można przygotować z makiem z bakaliami. Można upiec taki na święta i nie tylko ja kocham piec ciasta drożdżowe a zwłaszcza gdy wychodzą mi tak idealne wszystko wykonuję ręcznie ponieważ muszę czuć konsystencję ciasta wyrabianego
Komentarze
Prześlij komentarz