Chlebuś pszenny
Dziś upiekłam chlebuś pszenny z przepisu jaki podała mi moja serdeczna koleżanka Elżbieta Grudzień https://www.facebook.com/profile.php?id=100009135435891 jest mi niezmiernie miło że się ze mną nim podzieliła chlebuś jest przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu i teraz nie wiem jak podać wam przepis ale chyba podam tak jak ja robiłam a na końcu przepisu lub w trakcie pisania napiszę według koleżanki zgadzacie się ? Już teraz będę częściej piekła swoje chlebki z dodatkiem różnego rodzaju ziaren przystosowanych do pieczenia chleba. Jednak co swojski to swojski smak niezastąpiony jest przepyszny a co najważniejsze bez chemii
składniki:
wykonanie:
Do miski dodać po kolei ciepłe mleko ( nie gotowane ), ciepłą przegotowaną wodę ( nie ukrop ), wsypać przygotowane drożdże suszone, sól oraz cukier dokładnie wymieszać dodane składniki, następnie wsypać 3,5 szklanki mąki - według koleżanki całą, całość z mąką wymieszać a następnie wlać olej lub jeśli ktoś lubi to oliwę z oliwek ja jej nie znoszę i wyrabiać w robocie lub ręką ( ja osobiście wolę dłonią aby czuć konsystencję ciasta ) w trakcie wyrabiania dodać jeszcze szklankę mąki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Według koleżanki przygotowane ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce ja to pominęłam
Wyrobione ciasto podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą w zależności od wielkości blaszek ja miałam dwie prostokątne o wymiarach 40 na 12 i 31 na 12 jeśli ktoś ma większą wtedy nie trzeba dzielić ciasta, podzielone ciasto przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia rozciągając po całości blaszki. Tak przygotowane przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, po upływie tego czasu naciąć ciasto na chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, można posypać makiem lub dowolnymi nasionami, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy odstawione w ciepłe miejsce ciasto na chlebek podwoiło swoją objętość co jest widoczne gołym okiem, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 200 stopni, włożyć ciasto z blaszkami do piekarnika i piec 25 minut na drugiej półce od dołu w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu chlebka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posmarować wierzch wodą wyjąć chleb z papierem i studzić na kratce
Upieczony i przestygnięty cudownie smaczny chlebuś pszenny można zajadać z czym kto ma ochotę np. z samym masłem lub do kolacji czy śniadania z wędliną, serem, ogórkiem a nawet pomidorem. Powiem wam że nawet suchy bez dodatków smakuje wyśmienicie oczywiście piętkę - dupkę 😂😂😂 bo tak się u nas mówi od razu zabrał mąż ale to już wiadome. Całym sercem polecam upieczenie tego chlebka a zapewniam że często będziecie korzystać z tego aby upiec chlebuś samodzielnie
Komentarze
Prześlij komentarz