Reklama

Wyszukaj przepis

Boczek wieprzowy pieczony

Nie ma to jak swojskie wędlinki, boczki, szynki czy też dowolne mięska przygotowane własnoręcznie, ten smak i zapach nie do porównania z kupnymi wędlinami. Przygotowałam boczek z przyprawami które lubimy. Teraz w tych czasach gdy gospodarze już tak nie hodują swoich świnek nie ma tak dobrze ale jeszcze czasami choć na promocji można kupić dobre surowe boczki, szynki, karkówki i wiele wiele innych rodzaju mięs a wędlinę przygotować samodzielnie i cieszyć się jej smakiem i zapachem bo podczas pieczenia zapach roznosi się po całym mieszkaniu, także zachęcam do zapoznania się z przepisem jest banalnie prosty

składniki:

1,200 kg boczek łuskany wieprzowy ze skórą,
1 łyżka papryki słodkiej,
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżki soli czosnkowej,
1 łyżka czosnek niedźwiedzi,
1 łyżeczka pieprz biały,
0,5 łyżki papryki wędzonej,
1 łyżeczka soli ziołowej,
4 łyżki oleju,
300 ml wody - 1,5 szklanki

wykonanie:

Przygotowany boczek przełożyć do miski posypać wszystkimi przyprawami podanymi w opisie, wlać olej i wszystko razem dokładnie wmasować w mięso odstawić na 15 minut aby mięso wchłonęło przyprawy. Po wyznaczonym czasie boczek przełożyć do blaszki podlewając go 150 ml wody


Tak przygotowany boczek w przyprawach wstawić do zimnego piekarnika ustawiając go na 200 stopni i piec 2 godziny co jakiś czas obracając boczek. Po pół godzinnym pieczeniu się boczku przykryć go folią aluminiową aby nie palił się z góry i w trakcie obracania podlewać jeszcze wodą, upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić aby lekko przestygł, przestygnięty przełożyć na talerz


Przestygnięty aromatyczny i mocno pachnący boczek jeszcze ciepły najlepiej smakuje z użyciem musztardy sarepskiej lub chrzanu dobrze też do takiego boczku pasuje ogórek kiszony u mnie od razu dopadli się gdy tylko lekko ostygł myślałam że nie dam rady zdjęć wykonać pasibrzuchy 😂


Komentarze

Popularne posty