Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki z dodatkiem coli

Lubicie naleśniki ? Podam wam z wielką przyjemnością sprawdzony przepis na przepyszne pulchne jak omlet naleśniki które zrobiłam z przepisu mojej 72 letniej mamy, jedyna moja zmiana w tym przepisie to dodanie napoju coli aby sprawić żeby były jeszcze bardziej pulchne. Moja mama jest kobietą starej daty ale jedzenie zawsze przygotowuje perfekcyjnie bez żadnych książek zazwyczaj czerpie pomysły z głowy i ja chyba po niej większość odziedziczyłam nie dość że uwielbiam gotować to jeszcze strasznie lubię dodać coś od siebie a nawet pokombinować, i zawsze wstawiam tylko sprawdzone dania aby każdy kto zechce skorzystać z przepisu nie zawiódł się iż wybrane danie mu nie wyjdzie. Jestem bardzo mile zaskoczona gdy ktoś z państwa wykona moje danie i przyśle mi na przykład na Messenger wiadomość z wykonanym moim daniem wtedy w sercu aż się robi cieplutko

składniki na ciasto naleśnikowe:

5 jajek rozmiar M,
2,5 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
2,5 szklanki mleka 3,2 %,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 szklanki napoju cola,
3/4 szklanki oleju

dodatkowo:

500 g twarogu - 2 kostki lub jeżeli ktoś woli dowolny dżem,
10 łyżeczek cukru,
2 łyżki śmietany 18 %

wykonanie: 

Na początku przygotować sobie twaróg ja używam taki z Biedronki jak dla mnie jest on najlepszy nie trzeba go mielić jest tak dobrze przygotowany, do salaterki przełożyć obie kostki twarogu, wsypać cukier i dodać śmietanę całość wymieszać za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników oraz do momentu aż nie będzie czuć kryształków cukru. Po przygotowaniu twarogu białka oddzielić od żółtek i same białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę


W drugiej misce gdzie mamy wbite żółtka wsypać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko oraz colę i całość zmiksować do połączenia się wszystkiego w jedną całość, następnie wlać olej i również zmiksować do połączenia się wszystkiego razem ze sobą. Gdy mamy już zmiksowane ciasto wtedy przełożyć do niego całą pianę z białek i wymieszać łyżką do czasu połączenia się piany z ciastem


Jak już mamy przygotowane ciasto wtedy rozgrzać patelnię można wlać na nią małą kropelkę oleju po mimo to że olej jest dodany do ciasta. Wlać dwie chochle ciasta naleśnikowego i na średnim ogniu z obu stron smażyć na ładny złoty kolor. Usmażone naleśniki układać jeden na drugim na talerzu 


Na usmażone jeszcze gorące naleśniki nakładać przygotowany twaróg lub ulubiony dżem i zawijać dowolnie. Podawać również kto z czym lubi ja dodatkowo dałam borówki które uwielbiam. Naleśniki są tak puszyste że nigdy wcześniej nie jadłam aż tak smacznych smakiem i delikatnością przypominają omleta, jeżeli spróbujecie je usmażyć z chęcią poczekam aż podzielicie się ze mną opinią na ich temat


Komentarze

Popularne posty