Reklama

Wyszukaj przepis

Makaron z twarogiem i skwarkami

Lubicie wracać do dań z czasów swojego dzieciństwa ? Ja czasami a nawet bardzo często wracam do wspomnień z dzieciństwa a zwłaszcza wspomnieniami wracam do dań które mama nam przygotowywała. Dzisiejszym daniem jest właśnie makaron z twarogiem i skwarkami ze słoniny jak również dodatku cebulki, dla niektórych to świetne wspomnienia lecz dla większości to zmora z dzieciństwa zgadzacie się ze mną ? Jest to bardzo szybkie a zarazem smaczne danie z czasów dzieciństwa, powoli wracam do żywych po chorobie choć smak jeszcze nie jest taki jak przed chorobą to mimo wszystko staram się gotować i wyczuwać smaki które są moja pasją podczas gotowania

składniki: 

450 g dowolnego makaronu,
220 g słoniny wieprzowej - 2 małe paski,
2 małe cebule,
250 g twarogu - 1 kostka,
1 większa szczypta soli drobnej oraz pieprzu naturalnego

wykonanie:

Na początek do garnka wlać wodę, posolić ją i doprowadzić do zagotowania, następnie wsypać dowolny ulubiony makaron i ugotować go na wolnym ogniu do pełnej miękkości. Ugotowany makaron przelać na durszlak i przelać go zimną wodą aby się zahartował 

W czasie gdy makaron się hartuje na patelnię dodać słoninę pokrojoną w drobniejszą kostkę i podsmażając na wolnym ogniu dodać cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażąc wszystko razem posolić i posypać pieprzem i nadal na wolnym ogniu smażąc do uzyskania ładnego rumianego koloru


Tak przygotowane danie to szybkie rozwiązanie na obiad kiedy nie mamy czasu przygotować coś lepszego lub po prostu jak nie mam sił na nic więcej. Do talerza nałożyć dowolną ilość makaronu, na makaron pokruszyć twaróg ( nie wstydzę się tego że używam twarogu z Biedronki chudy w kostce jak dla mnie najlepszy i nie trzeba go mielić ). Na twaróg z makaronem polać skwarki z cebulką i odrobiną tłuszczu ze smażonych skwarek, można również przygotować takie danie na słodko np. z dodatkiem różnego rodzaju sosów owocowych a także można dodać masy krówka


Komentarze

Popularne posty