Zupa szczawiowa z ziemniakami i ryżem
Dziś zapraszam wszystkich na zupę szczawiową bez mięsa ale za to z ziemniakami i ryżem, taką lubimy najbardziej. Zawsze za czasów dzieciństwa u nas w domu tak właśnie gotowało się zupy wtedy są bardziej syte i można się najeść do syta, wiem że zaraz większość mnie potępi za takie gotowanie i opiszą że łamię zasady Polskiej kuchni ale powiem od razu nie łamię zasad tak gotowano za czasów mojego dziadka i obecnie mojej 72 letniej mamy tak więc zbędne komentarze proszę zostawić sobie. Ja podaję wam tylko przepis a każdy może gotować według siebie, wiem z doświadczenia że jest wiele młodych mam które zaczynają dopiero przygodę z gotowaniem i również wiem że dużo osób korzysta z moich przepisów i są zachwycone
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać półtora litra wody, dodać tłuszcz z gęsi, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę i przyprawę ulubioną uniwersalną. Całość zagotować i zmniejszyć ogień chwile pogotować na wolnym ogniu a następnie wsypać ryż i gotować pod pół przykrytą pokrywką do miękkości ziemniaków oraz ryżu ( zamiast tłuszczu z gęsi można wlać olej, ja robię na tłuszczu ponieważ nie lubimy szczawiowej na mięsie )
Gdy w wywarze warzywnym ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie wtedy dodać całą zawartość szczawiu ze słoika oraz cukier i dosłownie chwilę pogotować na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotować śmietanę z jajkami a mianowicie do śmietany wbić całe jajka i rozmieszać za pomocą łyżki. Jak już zupa pogotowała się chwilę i jest smak szczawiu wtedy wlać przygotowana śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła, całą zupę lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowana zupa może nie wygląda zachęcająco ale zapewniam że wyszła bardzo smaczna i przede wszystkim taka jaką lubimy czyli kwaśna a i szybsza w przygotowaniu bo wiadomo z mięsem gotuje się dłużej zupy no i z mięsem trzeba lubić my wolimy na tłuszczu. Dodanie śmietany z rozbełtanymi jajkami to sposób mojej mamy
Komentarze
Prześlij komentarz