Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa szczawiowa z ziemniakami i ryżem

Dziś zapraszam wszystkich na zupę szczawiową bez mięsa ale za to z ziemniakami i ryżem, taką lubimy najbardziej. Zawsze za czasów dzieciństwa u nas w domu tak właśnie gotowało się zupy wtedy są bardziej syte i można się najeść do syta, wiem że zaraz większość mnie potępi za takie gotowanie i opiszą że łamię zasady Polskiej kuchni ale powiem od razu nie łamię zasad tak gotowano za czasów mojego dziadka i obecnie mojej 72 letniej mamy tak więc zbędne komentarze proszę zostawić sobie. Ja podaję wam tylko przepis a każdy może gotować według siebie, wiem z doświadczenia że jest wiele młodych mam które zaczynają dopiero przygodę z gotowaniem i również wiem że dużo osób korzysta z moich przepisów i są zachwycone

składniki:

50 g tłuszczu z gęsi - 2 łyżki,
1 łyżeczka cukru,
2 jajka,
150 ml śmietany 30 %,
1 średnia marchew,
3 łyżki ryżu,
5 dużych ziemniaków,
1 słoik swojskiego szczawiu 400 g,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody, dodać tłuszcz z gęsi, marchew pokrojoną dowolnie oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę i  przyprawę ulubioną uniwersalną. Całość zagotować i zmniejszyć ogień chwile pogotować na wolnym ogniu a następnie wsypać ryż i gotować pod pół przykrytą pokrywką do miękkości ziemniaków oraz ryżu ( zamiast tłuszczu z gęsi można wlać olej, ja robię na tłuszczu ponieważ nie lubimy szczawiowej na mięsie )

Gdy w wywarze warzywnym ziemniaki i ryż są już wystarczająco miękkie wtedy dodać całą zawartość szczawiu ze słoika oraz cukier i dosłownie chwilę pogotować na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotować śmietanę z jajkami a mianowicie do śmietany wbić całe jajka i rozmieszać za pomocą łyżki. Jak już zupa pogotowała się chwilę i jest smak szczawiu wtedy wlać przygotowana śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła, całą zupę lekko zagotować i zdjąć z ognia


Ugotowana zupa może nie wygląda zachęcająco ale zapewniam że wyszła bardzo smaczna i przede wszystkim taka jaką lubimy czyli kwaśna a i szybsza w przygotowaniu bo wiadomo z mięsem gotuje się dłużej zupy no i z mięsem trzeba lubić my wolimy na tłuszczu. Dodanie śmietany z rozbełtanymi jajkami to sposób mojej mamy

Komentarze

Popularne posty