Zupa kapuśniak z grzybami marynowanymi
Dziś ugotowałam kapuśniak który nazwałam biedną zupą a to dlatego że jest bez dodatku jakiegokolwiek mięsa czy żeberek, ugotowana jest po prostu na tłuszczu z własnej gęsi. Może nie był by w tej zupie nic dziwnego ale ją ulepszyłam po swojemu i dodałam porządnie wypłukane w gorącej wodzie grzyby marynowane w dodatku moje ulubione opieńki. Jak to kiedyś w Kuchennych Rewolucjach powiedziała Pani Magda Gessler że jest nie do pomyślenia aby dodawać grzyby marynowane do zup i w tym momencie się z nią nie zgodzę ponieważ ugotowałam właśnie zupę z takimi grzybami lecz kapuśniak i jestem mega zaskoczona, nie pamiętam w Kuchennych Rewolucjach jaka to była zupa ale na pewno nie kapuśniak dlatego zachęcam z czystym sumieniem ugotowanie takiej zupy a będziecie tak zachwyceni jak ja i moja rodzina byliśmy
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać półtora litra wody, dodać tłuszcz gęsi ja mam z własnych gęsi, dodać dowolnie pokrojoną marchew, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i dodać ziemniaki pokrojone w większa kostkę. Całość od zagotowania zmniejszając gaz gotować do pełnej miękkości ziemniaków oraz marchwi, w międzyczasie gdy z tłuszczem gotują się ziemniaki dokładnie opłukać w gorącej wodzie kilka razy grzyby z marynaty i osuszyć na durszlaku
Jak już ziemniaki i marchew są wystarczająco miękkie dodać ziela angielskie oraz swojską lub kupną kapustę kiszoną i pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości a następnie dodać ocieknięte z płukanej wody grzyby mogą być kto jakie lubi i również pogotować przez chwilę do czasu aż zupa zmieni smak i wszystko będzie miękkie
Na sam koniec gotowania się zupy na bardzo wolnym ogniu wsypać majeranek, zamieszać chwilkę pogotować a następnie wsypać solidną łyżkę pieprzu ziołowego i również zamieszać i tylko zagotować doprawić jeszcze według siebie przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia i pozostawić pod pół przykrytą pokrywką przez co najmniej pół godziny aby zupa przeszła smakiem
Ugotowany kapuśniak z grzybami marynowanymi najlepiej smakuje z dużą ilością pieprzu ziołowego. Zaręczam że taka zupa jest przepyszna wystarczy tylko ja dobrze ugotować zgodnie z opisem, uwielbiamy kapuśniak jak i grzyby dlatego takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę a i jeszcze jedno żeby zjeść dobrze i smacznie nie zawsze musi być mięso
Komentarze
Prześlij komentarz