Żeberka pieczeniowe pieczone w sosie sojowym
Jak już ktoś ma pecha to tak jak ja całe życie pod górkę, miał być dziś pyszny obiad bo niedziela zaplanowane miałam żeberka z ziemniakami ale niestety skończył się gaz i nie było gdzie ugotować ziemniaków dlatego żeberka oczywiście przygotowałam bo na szczęście piekarnik mam elektryczny ale musiałam podać je z chlebem. Nie jest to złe ale obiad to raczej ziemniaki lub ulubione kasze no cóż to tylko rzeczy ale ja na szczęście umiem wybrnąć z tego całkiem nieźle no tak myślę 😂😂, ważne że w ogóle jakiś obiad był też tak macie czasami ? Do przygotowania pysznych żeberek w sosie sojowym wystarczą trzy składniki i oczywiście sprawny piekarnik 😉
składniki:
wykonanie :
Przygotować żeberka pieczeniowe - miałam dwie sztuki ( piszę żeberko ponieważ są duże a przede wszystkim mają bardzo dużo mięsa ), wymoczyć je w zimnej wodzie i osuszyć a następnie podzielić na potrzebne nam porcje. Przełożone do miski żeberka zalać sosem sojowym i dodać żurawinę do mięs i sosów ( jeżeli ktoś takiej nie posiada można dać samej żurawiny ), całość wymieszać wmasowując sos w mięso i pozostawić na 15 minut ( choć lepiej będzie zostawić je na noc w lodówce )
Po wyznaczonym czasie odstania żeberek w sosie sojowym i żurawinie przełożyć do naczynia żaroodpornego zakryć je pokrywą i wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni tak piec przez dwie godziny co jakiś czas obracając żeberka na druga stronę. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika, po mimo że nie było dodawanej wody ani tłuszczu żeberka ładnie się upiekły i miały dużo sosu z pieczenia
Tak przygotowane pyszne żeberka pieczone są mięciutkie aż rozpływają się w ustach, należy podawać je z ziemniakami lub z ulubioną kaszą. Moje niestety podałam z chlebem ale tak też można w sytuacji kiedy nie ma wyjścia 😂😂😂😂,do moich żeberek podałam również moje marynowane ulubione grzybki opieńki
Komentarze
Prześlij komentarz