Reklama

Wyszukaj przepis

Udko kurczaka pieczone w woreczku

Dziś prawie ostatki większość już świętuje Andrzejki ponieważ we wtorek pracują, ja z tej okazji przygotowałam pyszny obiadek a mianowicie uda kurczaka w przyprawie do mięsa i oczywiście pieczone w woreczku przeznaczonym do pieczenia mięsa. Jeżeli lubicie uda kurczaka albo ćwiartki podam wam banalnie prosty a zarazem smaczny przepis na jego przygotowanie, wystarczą tylko dwa składniki i dobry piekarnik oraz chęci do przygotowania dania. Ja strasznie lubię gotować i piec chyba lekko pominęłam się z powołaniem mogłam lepiej pójść na szkołę kucharską niż krawiectwo no cóż teraz to już za późno 

składniki:

4 uda kurczaka - 1,100 kg,
2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
2,5 łyżki oleju

wykonanie:

Uda kurczaka wymoczyć w zimnej wodzie a następnie osuszyć za pomocą durszlaka, osuszone uda przełożyć do miski nacinając wzdłuż po skórze aż do kości następnie wsypać przyprawę do mięsa i wlać olej, całość dokładnie wmasować w mięso aby przyprawa wszędzie się dostała odstawić na 10 minut 

Po wyznaczonym czasie przełożyć uda do woreczka spożywczego przeznaczonego do pieczenia mięsa, z woreczka z mięsem pozbyć się powietrza i zamknąć go za pomocą zamknięcia od woreczków lub po prostu  związać końcówki. Przygotowany woreczek z udami włożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawiając go na 200 stopni i piec 1 godzinę i 20 minut co jakiś czas obracając worek z mięsem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rozciąć worek aby wyjąć mięso do obiadu

Upieczone mięso z woreczka w przyprawie jest bardzo soczyste i tak dobrze upieczone że mięso samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach jest bardzo delikatne. Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami polanymi delikatnie tłuszczem z pieczonego mięsa oraz ogórek kiszony swojski, do popicia mleko prosto z lodówki



Komentarze

Popularne posty