Placki ziemniaczane z jajkiem na twardo
Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś nowego i smacznego na obiad, zostały mi ugotowane jajka na twardo do wczorajszej szczawiowej dlatego dziś dodałam je do masy ziemniaczanej i usmażyłam pyszne placuszki. Powiem w sekrecie że wyszły mięciutkie i przepyszne dodane jajko w ogóle nie jest wyczuwalne a smak placków to niebo w gębie po za tym są bardziej sycące a przede wszystkim bardzo smaczne i takie niespotykane, bo wątpię aby ktoś już takie robił
składniki:
wykonanie:
Przygotować ziemniaki waga podana przed obraniem, obrane umyć i przekroić wzdłuż na połowę, osuszyć na durszlaku do pozbycia się wody w której były płukane. Następnie wszystkie zetrzeć na tarce przystosowanej do tarcia ziemniaków ( zawsze trę ręcznie lepiej smakują ). Do startych ziemniaków dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, starte na tarce jarzynowej jajka ugotowane na twardo, całe surowe jajka, sól, pieprz może być naturalny oraz bułkę tartą w zależności od łyżki ponieważ nie wszystkie są jednakowe. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się w jedna całość, odstawić na pięć minut aby dodana bułka napęczniała
Jeśli masa wydaje się za rzadka można dodać jeszcze bułki tartej lub mąki ( ponieważ bardzo dużo zależy od gatunku ziemniaków ). Jak już masa odstała swój czas wtedy na patelnię wlać oleju aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie nakładać po dwie łyżki masy ziemniaczanej i na średnim ogniu dużego palnika smażyć z obu stron na złoty kolor ( broń boże nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ placki będą się rozwalać ). Usmażone placki układać na talerzu
Usmażone sycące placki podałam z cukrem oraz kwaśną śmietaną 18 % u nas tak jadamy obowiązkowo a jak jada się u was w waszych domach ? Takie placki mogą być również podane z ulubionym sosem. Polecam państwu usmażenie takich placków ziemniaczanych i podzielenie się ze mną opinią na ich temat
Komentarze
Prześlij komentarz