Pałki kurczaka w sosie śmietanowym
Macie ochotę na pyszny obiad z pałek kurczaka które wykonałam w sosie śmietanowym z dodatkiem zieleniny i suszonej włoszczyzny którą mam od mamy, moja mama włoszczyznę suszy w takiej starej kuchni kaflowej lub latem na powietrzu gdzie jest mało słońca bo jak słońce jest duże to wtedy warzywa tracą kolor. Pałki są gotowe w trzydzieści minut a znikają z talerza w niecałe pięć minut, choć dziś bardzo boli mnie kręgosłup to mimo to przygotowałam obiad lecz przepis dodaję dopiero teraz ponieważ tabletki już na mnie nie chcą działać to mimo to jakimś cudem nie za bardzo ale zadziałała dlatego mogę napisać już przepis może zechcecie skorzystać
składniki:
wykonanie:
Wymoczone i osuszone na durszlaku pałki kurczaka przełożyć do miski, wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej, wszystko dokładnie wmasować w pałki i odstawić na dziesięć minut aby przyprawa wchłonęła się w mięso pałek. Po wyznaczonym czasie pałki przełożyć na patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor
Do obsmażonego już mięsa wlać szklankę przegotowanej wody, wsypać suszona włoszczyznę oraz dodać ziela angielskie i liść laurowy, całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas obracając mięso do czasu jego miękkości oraz wyparowanie 3/4 szklanki dodanej wody. Po tym czasie wlać śmietanę zamieszać po całości i zagotować ( jeśli ktoś nie lubi śmietany można pominąć ). Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki razem z koprem wymieszać i doprawić według swego smaku szczyptą soli. Jak już całość lekko została zagotowana wtedy rozprowadzić wodę 50 ml z łyżką mąki i zagotować do powstania sosu
Tak przygotowane pałki kurczaka w sosie śmietanowym z zieleniną i suszoną włoszczyzną podałam z kaszą uprażoną osobno oraz jako dodatek czyli surówka były pomidory malinowe z cebulką w śmietanie. Do pałek mogą być również ziemniaki lub kto co woli świetnie skomponują się z tym sosem z dodatkiem ryżu
Komentarze
Prześlij komentarz