Chleb w jajku, śmietanie i mące z przyprawą
Lubicie chleb w jajku ? Podam wam przepis na propozycję chleba w jajku inaczej czyli tak jak robiła nam mama gdy byliśmy mali w czasie biedy która również i teraz się zdarza w większości rodzinach znam niektóre z własnego doświadczenia. Jeżeli macie w domu chleb z przed dwóch a nawet trzech dni a szkoda wam wyrzucić bo przecież jedzenia się nie marnuje, to będzie idealne rozwiązanie na wykorzystanie takiego właśnie chleba a nawet bułek, zapewne w waszych domach dzieci i nie tylko bardzo lubią chlebuś w jajku ja jednak mam inny przepis który zapewne wam się spodoba
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka i wsypać przyprawę uniwersalną lub jeżeli ktoś woli to sól według swego smaku, jajka z przyprawą zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę. Następnie dodać śmietanę oraz mąkę i całość zmiksować na jednolitą biszkoptową masę
Gdy mamy już przygotowaną masę jajeczną wtedy na patelnię wlać olej około pół szklanki i go rozgrzać, kromki chleba włożyć do masy jajecznej i zanurzyć całe aby nie było suchego miejsca w kromkach ja robiłam z dwóch rodzajów chleba, układać przygotowane kromki na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać jeden na drugim na talerzu
Usmażony chlebek jest bardzo puchaty i delikatny nie jest suchy lecz wilgotny, nie dolewać oleju w trakcie smażenia się chleba ponieważ będzie odchodzić jajko od chleba, najpierw wlać olej rozgrzać go a następnie układać chleb w jajku. To świetne rozwiązanie na kolację lub śniadanie a po drugie chleb się nie zmarnuje bo naprawę rewelacyjnie smakuje
Komentarze
Prześlij komentarz