Zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem
Lubicie może zupę ogórkową ? Z wielka przyjemnością podam wam przepis na moją ulubioną ogórkową z ziemniakami i dodatkiem ryżu zabielaną. Pamiętam taką zupę z czasów mojego dzieciństwa gdy dziadek a następnie mama często nam gotowali zupy z dodatkiem kasz czy ryżu a już ogórkowa z ryżem to przechodzi wszystkie smaki jest niezapomniany i bardzo oryginalny, jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takiej ogórkowej to z czystym sumieniem ją polecam
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane przemrożone kości schabowe wieprzowe, marchew pokrojoną dowolnie oraz mały por przekrojony na połowę. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wsypać ryż i suszone warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu
W trakcie gdy wywar z ziemniakami i ryżem się gotuje na patelnię przełożyć masło roztopić je, przygotować swojskie ogórki zetrzeć je na tarce o jarzynowej o dużych oczkach a następnie przełożyć na roztopione masło i podsmażyć na dużym ogniu do czasu zmiany koloru ogórków oraz wyparowania z nich soku
Gdy mamy już podsmażone ogórki a ziemniaki z ryżem w wywarze są wystarczająco miękkie wtedy dodać podsmażone ogórki zamieszać dodać ulubioną przyprawę uniwersalną do smaku, zagotować a następnie wlać sok z ogórków i zagotować przez pięć minut. Po zagotowaniu wlać śmietanę trzydziestoprocentową wymieszaną z łyżeczką cukru szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła i zagotować
Po zagotowaniu się zupy ze śmietaną wyłączyć gaz, wsypać szczyptę pieprzu naturalnego i dodać drobno pokrojony świeży koper, zamieszać i odstawić aby zupa przeszła smakiem kopru oraz nabrała kwaśności od dodanych usmażonych ogórków - smażone ogórki są bardziej miękkie i chrupkie i jest bardziej wyrazisty smak zupy
Ugotowaną doprawioną zupę ogórkową z ziemniakami i ryżem podałam z kawałkami mięsa oskubanymi z kości schabowych które gotowałam w zupie. Powiem szczerze to najlepsza zupa którą kiedykolwiek jadłam a zwłaszcza z dodatkiem ryżu. Zupa jest bardzo sycąca i ma cudowny wyrazisty smak ogórków kiszonych zwłaszcza gdy mamy swojskie a dodanie kopru świeżego wzmocniło smak zupy
Komentarze
Prześlij komentarz