Zupa kapuśniak z koncentratem pomidorowym
Chyba mam jakieś przesilenie jesienne codziennie bym jadła kapuśniak 😂😂, też tak czasami macie ? Dziś przygotowałam kapuśniak z przecierem pomidorowym wyszedł przepyszny. Jeżeli lubicie kwaśne kapuśniaki to z wielką przyjemnością polecam wam ten przepis, kapuśniak można gotować na żeberkach, kościach schabowych czy nawet na porcjach rosołowych lub ćwiartkach kurczaka kto na czym jak woli ten gotuje według siebie, ja podaję tylko przepis z którego jeżeli ktoś zechce skorzysta a jeśli nie to po prostu ominie mój post, także decyzja należy do państwa
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane kości schabowe na zupę oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie, wywar zagotować i zmniejszyć ogień na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach schabowych. W trakcie gotowania się wywaru dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy, jak mięso na kościach jest już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości
Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie wtedy dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobniej oraz majeranek i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w trakcie gotowania doprawić do smaku ulubioną przyprawą uniwersalną oraz wsypać cukier. Jak kapusta jest już wystarczająco miękka dodać cały koncentrat pomidorowy zamieszać i jeszcze chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia
Ugotowana zupa wyszła tak smaczna i mocno kwaśna że zniknęła w mgnieniu oka, nie spodziewałam się że tak szybko jej nie będzie ponieważ mój mąż akurat za kiszoną kapustą nie przepada a jednak zjadł i to ze smakiem nawet z dolewką. Kapuśniak na jesienne chłody jak najbardziej choć u nas dziś jest pięknie słonecznie. Do talerza z zupą dodałam kawałki mięsa z kości schabowych które były gotowane z zupą
Komentarze
Prześlij komentarz