Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w sosie śmietanowym

Dziś na obiad polecają się żeberka w sosie własnym śmietanowym z dodatkiem marchwi i pietruszki lubicie takie obiadki ? Ja już czasami mam dość zaczyna być powoli brak pomysłu na obiady ale nie poddaję się staram się codziennie przygotować coś nowego i świeżego aby rodzinka się najadła. Po prostu uwielbiam gotować i mieć codziennie obiad no chyba że jestem u lekarzy czy załatwiam sprawy wtedy robię szybki obiad

składniki :

680 g żeberek wieprzowych, 

1 łyżka przyprawy do mięsa,

3 łyżki oleju,

3 szklanki wody - szklanka poj. 210 ml,

2 duże marchewki,

1 korzeń pietruszki,

3 łyżki śmietany 18 %,

0,5 łyżeczki przyprawy ziarenka smaku,

3 gałązki natki pietruszki


wykonanie : Przygotować żeberka paski pokroić je w potrzebne nam porcje, wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i dokładnie wmasować całość w żeberka. Następnie ułożyć na głębokiej patelni i obsmażyć z obu stron na ładnie rumiany kolor



Jak już mamy dobrze podsmażone żeberka wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa na żeberkach, w trakcie duszenia dodać trzecią szklankę wody. Gdy żeberka są już prawie miękkie i wyparowało 1,5 szklanki wody wtedy dodać marchew oraz pietruszkę ( mam swoje mrożone ) i nadal dusić do wyparowania większości wody
Gdy woda już prawie wyparowała a warzywa są miękkie wtedy przygotować śmietanę do salaterki dodać trzy łyżki śmietany i dodać do niej gorącego wywaru z mięsa dokładnie wymieszać aby nie było grudek, przygotowaną śmietanę wlać do duszących się żeberek doprawić je ziarenkami smaku, zamieszać i lekko zagotować, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia


Tak przygotowane żeberka wieprzowe w swojskim sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz ćwikłą którą robiłam w tym roku na zimę 
https://www.swojskiejedzonko72.com.pl/2021/09/cwika-z-buraczkow-na-zime.html . Żeberka wyszły tak miękkie aż rozpływały się w ustach, kości same odchodziły od mięsa











Komentarze

Popularne posty