Żeberka w sosie śmietanowym
Dziś na obiad polecają się żeberka w sosie własnym śmietanowym z dodatkiem marchwi i pietruszki lubicie takie obiadki ? Ja już czasami mam dość zaczyna być powoli brak pomysłu na obiady ale nie poddaję się staram się codziennie przygotować coś nowego i świeżego aby rodzinka się najadła. Po prostu uwielbiam gotować i mieć codziennie obiad no chyba że jestem u lekarzy czy załatwiam sprawy wtedy robię szybki obiad
składniki :
wykonanie :
Przygotować żeberka paski pokroić je w potrzebne nam porcje, wsypać przyprawę do mięsa oraz wlać olej i dokładnie wmasować całość w żeberka. Następnie ułożyć na głębokiej patelni i obsmażyć z obu stron na ładnie rumiany kolor
Jak już mamy dobrze podsmażone żeberka wtedy wlać dwie szklanki przegotowanej wody i dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa na żeberkach, w trakcie duszenia dodać trzecią szklankę wody. Gdy żeberka są już prawie miękkie i wyparowało 1,5 szklanki wody wtedy dodać marchew oraz pietruszkę ( mam swoje mrożone ) i nadal dusić do wyparowania większości wody
Gdy woda już prawie wyparowała a warzywa są miękkie wtedy przygotować śmietanę do salaterki dodać trzy łyżki śmietany i dodać do niej gorącego wywaru z mięsa dokładnie wymieszać aby nie było grudek, przygotowaną śmietanę wlać do duszących się żeberek doprawić je ziarenkami smaku, zamieszać i lekko zagotować, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia
Tak przygotowane żeberka wieprzowe w swojskim sosie śmietanowym podałam z ziemniakami oraz ćwikłą którą robiłam w tym roku na zimę ćwikła . Żeberka wyszły tak miękkie aż rozpływały się w ustach, kości same odchodziły od mięsa
Wczoraj przygotowałam żeberka wieprzowe podobnie z tym że zamiast warzyw świeżych dałam suszoną włoszczyznę do całości ziemniaki oraz przepyszna cukinia robiona na zimę cukinia tak przygotowany obiad smakuje wyśmienicie i chociaż żeberka nie są tak mięsne jak to bywało kiedyś to mimo wszystko smakowały rewelacyjnie
Komentarze
Prześlij komentarz