Super zwykłe ciasto z połówkami jabłka
Co powiecie na przepyszne zwykłe ciasto z połówkami jabłka ? Przepis na to ciasto mam od 20 lat lecz za każdym razem robię je z innym owocem i zawsze wychodzi przepyszne bez niespodzianek. Puki są jabłka jesienne twarde prosto z sadu to warto je wykorzystać do przygotowania takiego właśnie ciasta z cynamonem chyba że ktoś nie lubi cynamonu można go pominąć. Jesień nie dość że ma piękne kolory to na dodatek ma wspaniałości w sadach takie jak późne jabłka
składniki na ciasto:
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli drobnej oraz cukier, całość miksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Po ubiciu jajek z cukrem wsypać mąkę http://www.tota.pl/, proszek do pieczenia, aromat migdałowy lub kto jaki lubi oraz wlać olej. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę do połączenia się dodanych składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Przygotowane ciasto odstawić aby zaczęła się praca proszku do pieczenia a w międzyczasie przygotować jabłka, umyć je obrać, przekroić na połowę a następnie oczyścić z gniazd nasiennych układając je w salaterce
Do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć większą część ciasta wyrównując wierzch, ułożyć połówki ponacinanych lekko jabłek wciskając je delikatnie w ciasto, następnie posypać cynamonem jeżeli ktoś nie lubi można pominąć oraz posypując cukrem kryształ. Na jabłka łyżką wylać resztę pozostałego ciasta
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 15 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia aby się nie spaliło a żeby dobrze upiekł się środek ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Jak już lekko ostygło wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało od blaszki, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę albo polukrować. Oddzielić ciasto od papieru do pieczenia, bardzo dobrze się kroi nie ma zakalca
Ciasto wyszło idealne za co ręczę moim nazwiskiem, słodkość ciasta przełamują kwaskowate jesienne jabłka które idealnie skomponowały się z tym ciastem a już dodany cynamon to po prostu niebo dla naszego podniebienia i oczywiście aromat migdałowy który uwielbiam. To ciasto z połówkami jabłka można jeść nawet gdy jest lekko ciepłe nie rozpada się jedynie co to oddzielające się jabłka od ciasta ale to znak że ciasto jest bez zakalca. Serdecznie polecam każdemu kto lubi ciasta a nie bardzo wychodzi mu ich wykonanie to naprawdę udaje się każdemu. Dałam ten przepis wielu moim koleżanką i są zachwycone, można przygotować je czyste bez owoców, jak również można dodać do jednej połowy kakao i będziemy mieli ciasto dwukolorowe. Ciasto jest wilgotne nie suche do kawy z przyjaciółmi jak również dla rodziny będzie miłe zaskoczenie gdy spróbują tego ciasta
lubię takie ciacha!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
Usuń