Schab wieprzowy z kością w keczupie swojskim
Dziś na obiad polecał się schab wieprzowy marynowany w soli, pieprzu oraz keczupie swojskim z cukinii. Większość ludzi uwielbia ten rodzaj kotleta bo z kością niby najlepszy lecz jak dla mnie raz na jakiś czas owszem lecz osobiście bardziej mi smakuje kotlet z łopatki, jest miększy i bardziej soczysty nie przepadam za kotletem suchym ale z doświadczenia wiem że ludzie oddadzą wszystko za takiego kotleta
składniki:
wykonanie:
Przygotować plastry schabu z kością, roztłuc je młotkiem do kotletów nacinając brzegi aby podczas smażenia kotlet się nie zwijał. Rozbite kotlety nasolić i posypać pieprzem z obu stron a następnie lekko posmarować keczupem swojskim lub kupnym jeżeli ktoś nie ma, tak przygotowane kotlety ułożyć jeden na drugim w misce i pozostawić na godzinę aby przeszły smakiem keczupu
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa na kotlety w keczupie przygotować jajka roztrzepać je widelcem dodając mięso oraz ulubioną przyprawę uniwersalną. Gotowy kotlet zanurzyć w jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej, na patelnię wlać oleju troszkę więcej niż dno patelni lekko go rozgrzać a następnie położyć przygotowany kotlet i smażyć z obu stron na wolnym ogniu na złoty kolor - nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotleta ponieważ wtedy będzie odklejać się panierka
Usmażone chrupiące kotlety podałam z ziemniakami okraszonymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów posypanymi koperkiem świeżym oraz do całości ogórek kiszony swojski a do popicia zimna maślanka. Zamiast ogórka może być również kiszona kapusta zrobiona z cebulką jako surówka
Komentarze
Prześlij komentarz