Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszne naleśniki

Myślę że są osoby które uwielbiają naleśniki ? No chyba że się mylę bo może są też tacy którzy ich nienawidzą 😂. Moim zdaniem naleśniki to takie danie kiedy można je jeść na śniadanie, obiad i kolację też tak uważacie ? Nie dość że są smaczne z ulubionym dżemem lub ulubionym dodatkiem kto jaki lubi to na dodatek bardzo szybko się je przygotowuje a już nie wspomnę jak szybko znikają z talerzy. Z ogromną przyjemnością zapraszam po przepis na ciasto naleśnikowe które zawsze wychodzi a placki naleśnikowe są tak idealne że nie łamią się i można je wykorzystać do czego tam chcemy nawet do krokietów

składniki:

3 jajka rozmiar M,
3 szklanki mąki mąka TOTA,
1 szczypta soli drobnej,
2 szklanki mleka 3,2 %,
1 szklanka wody gazowanej Żywiec Zdrój mocny gaz,
0,5 szklanki oleju

wykonanie: 

Do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszysta masę jajeczną, następnie wsypać mąkę a po chwili wlać mleko oraz wodę gazowaną i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę , po zmiksowaniu wlać olej i również zmiksować


Do zmiksowanego ciasta włożyć ulubioną chochlę, rozgrzać patelnię, nabierać chochlę ciasta ( ciasto ma konsystencję lekko gęstej śmietany ) wlać na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić ciasto po całości patelni smażyć na średnim ogniu, gdy smażone ciasto zacznie się ścinać wtedy odwrócić placek na drugą stronę i podsmażyć parę minut ( ja już na wyczucie smażę ). Usmażone placki układać jeden na drugim na talerzu



Usmażone bardzo smaczne i pulchne naleśniki posmarowałam każdy oddzielnie swojskim dżemem z czarnej porzeczki i borówki, zawijać dowolnie można także podać z twarogiem lub dowolnym farszem ponieważ naleśniki nie są słodzone nadają się do wszystkich farszów kto jaki lubi. Moja rodzina i znajomi bardzo często korzystają z mego przepisu i są zachwyceni ponieważ zawsze wychodzą im pyszne naleśniki


Komentarze

Popularne posty