Pomidorowa na szybko z makaronem
Polecam serdecznie zupę a właściwie królową zup czyli pomidorową z makaronem zwierzątka w sam raz dla dzieci niejadków, zupa gotowa w zaledwie trzydzieści minut nie trzeba się nad nią zastanawiać i wymyślać bóg wie co. Wystarczą tylko składniki i dobry makaron, ponieważ u nas nie gotujemy osobno makaronu czy ryżu do pomidorowej bo nawet w moim domu rodzinnym dziadek i mama zawsze gotowali wszystko razem wtedy zupa jest bardziej treściwa ale to już zależy od gustów
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać półtora litra wody dodać opłukaną i podzieloną ćwiartkę z kurczaka, marchew pokrojoną dowolnie oraz pietruszkę również pokrojona dowolnie a por o ile ktoś lubi przekrojony na pół. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa, w trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liść laurowy i przyprawę ziarenka smaku lub kto jaką woli. Gdy mięso jest już miękkie wsypać makaron i gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości co jakiś czas zamieszać aby makaron nie przystał do dna garnka
Jak już makaron w wywarze mięsno warzywnym jest wystarczająco miękki i ładnie napęczniał wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy, majeranek oraz łyżeczkę cukru, zamieszać i zagotować przez pięć minut a następnie doprawić według swego smaku przyprawą ziarenka smaku lub uniwersalną. Do zagotowanej i doprawionej zupy wlać śmietanę i szybkim ruchem zamieszać aby śmietana się nie zważyła
Gdy już zupa ze śmietaną lekko została zagotowana przez dwie minuty wtedy zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszać i pozostawić przez chwilę aby zupa przeszła zapachem pietruszki, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany ani natki pietruszki można pominąć
Ugotowana zupa po odstaniu przez chwilę ma wyrazisty kolor i smak, tak ugotowana pomidorowa to czasy mojego dzieciństwa i właśnie w ten sposób gotowana jest uwielbiana przez moją rodzinę i znajomych
Komentarze
Prześlij komentarz