Plastry schabu w sosie
Dziś przy niedzieli przygotowałam plastry schabu w sosie z suszonymi warzywami które mam od mamy, jak dla mnie nie musza być co niedziela schabowe. A że kupiłam ładną szynkę wieprzową więc postanowiłam że przygotuję ją w sosie z dodatkiem mąki tak jak za dzieciństwa robił nam dziadek i mama to były i są moje najlepsze wspomnienia z dzieciństwa kiedy dziadek przygotowywał nam pyszne jedzonko z tym że kiedyś mieli ludzie o wiele łatwiej pamiętam jak dziadek oraz mama hodowali swoje świnki i często przy nich pomagałam karmić je oraz czyścić w zagrodzie aby miały czysto i pachnąco
składniki:
wykonanie:
Przygotować szynkę opłukać ją i osuszyć na durszlaku, następnie pokroić w plastry po dwa centymetry. Przygotowane plastry przełożyć do miski i wsypać przyprawy takie jak : przyprawa do mięsa, kurkuma, pieprz cytrynowy oraz wlać olej, całość dokładnie wmasować w plastry mięsa i odstawić na 30 minut aby mięso przegryzło się z przyprawami
Gdy mięso w przyprawach i oleju odstało swój czas przełożyć je na zimną patelnię, następnie włączyć gaz i na dużym ogniu obsmażyć mięso z obu stron na ładny rumiany kolor, po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody, wsypać suszone warzywa, dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz wsypać ziarenka smaku całość dusić pod przykryciem do wyparowania 2 szklanek wody. Jak już woda wyparowała a mięso jest miękkie dodać rozprowadzoną mąkę z wodą i zagotować do powstania sosu po tym czasie wsypać pokrojoną natkę pietruszki i zagotować
Tak przygotowane plastry szynki w sosie z warzywami podałam z ziemniakami oraz swoją kapustą kiszoną z cebulką - przepis na kapustę wstawiałam wczoraj. Plastry szynki wyszły bardzo smaczne, kruche a zarazem soczyste a sos fajny kremowy taki dosłownie jak za czasów mojego dzieciństwa
Komentarze
Prześlij komentarz