Cukinia w cieście drożdżowym
Macie ochotę na cukinię w innej odsłonie ? W głowie zaświtał mi na szybko świetny pomysł i postanowiłam to wykorzystać tym bardziej że są już u mnie przepisy na cukinię w w cieście naleśnikowym a nawet w jajku i bułce, te jednak przeszły same siebie. Może będę się powtarzała ale to mój pomysł i moje wykonanie i nie życzę sobie u kąśliwych komentarzy, nie sposób jest chyba ukraść wszystkich zdjęć kolejnością jak co robione no chyba że się myślę, po za tym to nie mój styl aby komuś ukraść zdjęcia a tym bardziej przepis. Wszystko robię sama od A do Z
składniki:
1,300 kg cukinii,
15 łyżek mąki pszennej,
1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
0,5 łyżeczki cukru,
3/4 szklanki mleka 2 % - szklanka poj. 210 ml,
8 łyżek letniej wody,
0,5 łyżeczki soli drobnej,
1 jajko rozmiar L,
3/4 szklanki oleju,
1 płaska łyżka soli - do cukinii
wykonanie:
Na początek przygotować cukinię odciąć końce, pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i wydrążyć środki następnie pokroić w słupki i nasolić wymieszać aby sól dostała się do wszystkich słupków, pozostawić do czasu puszczenia soków przez cukinię. Jak już cukinia puściła soki przelać całość na durszlak aby ociekł dokładnie sok
Gdy już mamy przygotowaną cukinię wtedy przyszykować ciasto, do miski wsypać mąkę zrobić przez środek rowek i wsypać w niego drożdże suszone dodając cukier oraz mleko trzy łyżki rozcieńczone z letnią wodą po boku wsypać sól, pozostawić do wyrośnięcia drożdży. Gdy praca drożdży jest widoczna gołym okiem wtedy wlać podgrzane mleko oraz resztę wody, wbić całe jajko, całość wymieszać łyżką do połączenia się składników
Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste można dodać jeszcze letniej wody, do przygotowanego ciasta wkładać przygotowane słupki cukinii i za pomocą łyżki zanurzać je w cieście a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia )
Usmażone cukinie w cieście drożdżowym ułożyć na talerzu z ręcznikiem papierowym jeden na drugim. Zaznaczę że tak przygotowana cukinia nie wchłania dużo tłuszczu a co najważniejsze lepiej smażyć na średnim tłuszczu ponieważ smażone na szybkim ogniu będą w środku surowe. Wyszły mi dwa rodzaje ładnych fikuśnych cukinii w cieście drożdżowym
Cukinia w cieście drożdżowym wyszła idealna a ciasto mega pulchne i bardzo smaczne, polecam serdecznie zrobienie takiej przekąski dla znajomych i nie tylko ja zrobiłam dla mojej rodziny którzy bardzo się zachwycili taką przekąską. Cukinię w cieście można zajadać z ulubionymi sosami lub swojskim keczupem
Mam jeszcze dwie cukinie z działki.Muszę zrobić.Dzięki za pomysł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę mam nadzieję że posmakuje bo u nas zniknęła bardzo szybko 😉
Usuń