Ciasto majonezowe " Piegusek "
Jak to u was jest z ciastami ? Ja uwielbiam je piec nie koniecznie zjadać ale to tylko ze względu na dietę, oczywiście kawałeczek spróbuję czy warto podać przepis. Lubimy takie zwykłe ciasta do kawki lub herbatki te akurat jest z dodatkiem majonezu jeżeli zalega wam w lodówce majonez to jak najbardziej można wykorzystać go do takiego ciasta a oprócz tego można dodać jak u mnie mas suchy oraz dżem lecz wszystko opiszę już w przepisie
składniki:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka wsypać cukier kryształ i dokładnie na najwyższych obrotach miksera zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu jajek z cukrem dodać mąkę, proszek do pieczenia, aromat kto jaki chce oraz majonez i również zmiksować na jednolitą masę do połączenia się składników. Po zmiksowaniu wsypać suchy mak i również zmiksować aby mak połączył się z ciastem, ciasto ma konsystencję gęstej śmietany
Gdy mamy już przygotowane ciasto wtedy blaszkę o wymiarach 32 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć całe ciasto wyrównać powierzchnię a następnie położyć za pomocą widelca gęsty dżem i zrobić tak zwane esy - floresy. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto razem z papierem wyjąć na ręcznik papierowy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia obsypać cukrem pudrem
Upieczone i ostygnięte ciasto jest dość suche ale nadaje się do herbaty, kawy a nawet gorącego kakao czy zimnego mleka. Akurat mój mąż bardzo lubi takie ciasta jak to on mówi lepsze takie niż te z kremami. Ciasto bardzo dobrze się kroi a dodanie dżemu spowodowało to że ciasto nie jest za słodkie no i ładnie wygląda
Komentarze
Prześlij komentarz