Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z czekoladą

Z powodu świąt Święta Zmarłych oraz z okazji że przyjechała w odwiedziny moja córcia przygotowałam jej ulubione bułeczki drożdżowe z czekoladą, to jej najlepsze bułki drożdżowe które zazwyczaj robię tylko dla niej ponieważ są z dużą ilością czekolady. Dobrze już wiecie że bardzo lubię piec bułki czy ciasta drożdżowe które ostatnio wychodzą mi  niesamowite. Sama jestem zaskoczona że wychodzą ładniejsze niż w sklepie a i przede wszystkim swojskie, bardzo lubię gdy w czasie wyrabiania czuję wyrabiane ciasto. Chyba w końcu przystąpię do jakiegoś konkursu związanego z pieczeniem bułek drożdżowych co o tym sądzicie ?

składniki: 

4 szklanki mąki pszennej mąka Tota,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
3/4 szklanki cukru - szklanka poj.210 ml,
3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2 %,
1 szczypta soli,
1 jajko rozmiar M,
2 łyżki masła Smakowita,
50 ml wody gazowanej

dodatkowo:

1 jajko rozmiar M do posmarowania bułek,
opcjonalnie suchy mak,
8 - 10 łyżeczek czekolady z kubeczka

wykonanie:

Na początek do miski wsypać 3,5 szklanki mąki zrobić w niej dołek i wsypać suszone drożdże, na drożdże wsypać z miski po pół łyżeczki cukru oraz mąki i wlać trzy łyżki ciepłego mleka lekko zamieszać, po bokach mąki wsypać cukier, resztę ciepłego mleka, szczyptę soli oraz wbić całe jajko o temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pozostawić pod ściereczka do czasu pracy drożdży

Jak już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy wyrabiać ciasto tak długo aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość w trakcie wyrabiania dodać wodę gazowaną, następnie dodać roztopione masło i wyrabiać do momentu aż ciasto wchłonie masło. Po wyrobieniu wsypać pół szklanki mąki i nadal wyrabiać na jednolitą masę aż ciasto przestanie kleić się do miski


Z wyrobionego ciasta odrywać dowolne kawałki rozpłaszczyć je w dłoni a następnie położyć solidną łyżeczkę czekolady, skleić dokładnie bułeczkę formując owal. Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane bułeczki sklejonym w stronę papieru, każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać suchym makiem, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia


Jak już bułki pozostawione do wyrośnięcia podwoiły swoją objętość, rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, jak już mamy rozgrzany piekarnik wtedy wstawić wyrośnięte bułki i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika dom ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia


Bułki swojskie drożdżowe wyszły bardzo smaczne i puszyste, idealnie nadają się do zimnego lub gorącego mleka a nawet do kakao czy do kawy ze znajomymi. Córka bardzo się ucieszyła gdy upiekłam jej ulubione bułeczki. Jeżeli ktoś nie lubi czekolady można je przygotować z dżemem lub czyste bez dodatku. Z podanych składników wyszło mi 8 bułek różnej wielkości


Komentarze

Popularne posty