Bułki drożdżowe na śmietanie z jabłkami
Dziś zaproponuję wam przepis na własnoręcznie wyrabiane bułki drożdżowe nie potrzebujące wyrastania, bułki są miękkie i lekkie jak piórko do nich wymyśliłam jabłka karmelizowane z kisielem jako farsz do środka. Przepis jest banalnie prosty a samo przygotowanie swojskich bułek drożdżowych to sama satysfakcja, ja kocham wykonywać bułeczki a jeszcze jak pięknie się udadzą to już po prostu rosnę w górę. Swojskich bułeczek smak i zapach nie do opisania
składniki na ciasto:
farsz jabłkowy:
dodatkowo:
wykonanie:
Na początek przygotować jabłka obrać je ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Do małego garnka wlać łyżkę wody dodać przygotowane jabłka i wsypać cukier, podsmażając je dodać cynamon i cukier waniliowy. Gdy puściły ładnie sok w trakcie smażenia zdjąć z ognia. Przygotować kisiel a następnie wsypać cały do odstawionych jabłek dokładnie zamieszać i pozostawić do ostygnięcia
Gdy stygnie już farsz jabłkowy do bułeczek wtedy zabieramy się za ciasto drożdżowe, do miski wsypać mąkę przez środek zrobić dołek i wsypać do niego suche drożdże dodając pół łyżeczki cukru i mąki wlać ciepłą wodę, po boku mąki wsypać cukier, wbić całe jajka i pozostawić tak do czasu aż drożdże zaczną pracować. Jak już drożdże rozpoczęły swoją pracę wtedy wlać podgrzaną śmietanę i wyrobić ciasto do czasu na gładką masę, następnie dodać roztopione mało i dalej wyrabiać na gładką puszystą kulę, spód ciasta po wyrobieniu podsypać mąką
Z wyrobionego ciasta ( jest bardzo delikatne i lekko klejące ale takie ma być ), odrywać dowolny kawałek ciasta ja rwałam większe kawałki, na każdy rozpłaszczony w ręku placek ciasta nakładać łyżkę farszu jabłkowego i sklejać po całości. Przygotowaną każdą bułeczkę położyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, sklejonym do papieru. Następnie przygotować jajko z mlekiem roztrzepać je widelcem
Przygotowane bułeczki posmarować przygotowanym roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami ja posypałam suchym makiem, pozostawić je tylko na tyle kiedy rozgrzeje się piekarnik one rosną same w sobie. Gdy ustawiony piekarnik na 180 stopni już się rozgrzał wstawić przygotowane bułeczki i piec 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na papierze zabierając blaszkę do całkowitego ostygnięcia
Upieczone ostygnięte bułeczki wyszły tak miękkie że aż rozpływały się w ustach a farsz jabłkowy to po prostu petarda. Takie swojskie bułeczki z jabłkami bardzo przypominają jesienne wieczory a po za tym ich smak to niebo w gębie, nawet koleżanka próbując nie mogła się nadziwić jakie wyszły mi one smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wyszło mi 8 big bułek bo są spore szklankę użyłam o pojemności 210 ml
Komentarze
Prześlij komentarz