Zupa szczawiowa bezmięsna
Dziś na życzenie córki przygotowałam jej ulubioną szczawiową na szybko bez mięsa, lubimy takie zupy gdy szybko się je gotuje a jeszcze jak wszystkim smakuje to już w ogóle petarda. Najważniejsze w tej zupie to swojski szczaw ogrodowy lub leśny który dodałam ze słoika, robione były z myślą o zimie, są tacy co zup nie wyobrażają sobie bez mięsa my jednak szczawiową wolimy bez dodatku mięsa ponieważ lubimy czuć dodany szczaw a nie mięso lecz każdy je jak lub i ja dzielę się tylko przepisem
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz tłuszcz tak około 1 łyżki jeżeli ktoś nie posiada tłuszczu można dodać dwie łyżki oleju, pogotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać szczaw ze słoika razem z sokiem i zagotować przez 5 minut, za chwilę dodać ziela angielskie, liść laurowy, cukier i przyprawę uniwersalną, zagotować
Gdy zupa ze szczawiem pogotowała się przez chwilę wtedy wlać śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia. Jak dla nas zupa szczawiowa bez dodatku mięsa ma o wiele bardziej wyrazisty smak
Ugotowaną zupę szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem kurzym, można też podać do takiej zupy jajko sadzone kto jak lubi. Zupa wyszła gęsta i kwaśna jak lubimy wspaniale czuć dodany szczaw, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kwaśnej szczawiowej wystarczy dodać mniej szczawiu
Komentarze
Prześlij komentarz