Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa kwaśny kapuśniak na żeberkach

Dziś mam dla państwa propozycję w formie kwaśnej zupy kapuśniak na żeberkach wieprzowych, lubicie ? Jeśli kapuśniak to już sprawdziłam najsmaczniejszy jednak jest na żeberkach i to najlepiej gdy są takie z chrząstką. Kapuśniak to jedna z wielu ulubionych zup które mogłabym jadać codziennie zwłaszcza gdy jest mocno kwaśny a gdy pozostanie na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza i bardziej kwaśna, nie każdy taką lubi ja to rozumiem większość ludzi woli kapuśniak ze słodkiej kapusty ja jednak jestem inna ponieważ wolę z kiszonej kapusty

składniki:

790 g żeberek wieprzowych z chrząstką,
150 g marchwi - 2 średnie sztuki,
500 g kiszonej kapusty,
6 - 8 sztuk średnich ziemniaków,
6 ziarenek ziela angielskiego,
2 średnie liście laurowe,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 łyżka majeranku,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody chyba że ktoś nie lubi gęstej to wtedy więcej wody, do wody przełożyć pokrojone na części i wypłukane żeberka oraz marchew pokrojoną dowolnie, ziela angielskie i liście laurowe. Od czasu gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości żeberek. Jak żeberka są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków

Gdy ziemniaki w wywarze z żeberkami są już wystarczająco miękkie wtedy dodać pokrojoną drobno dobrą kapustę ( najlepsza swojska lecz jeżeli nie mamy można kupną tylko trzeba dobrze się znać aby nie była zaprawiana octem ). Z dodaną kapustą gotować na wolnym ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka. W trakcie gotowania gdy kapusta jest już prawie miękka dodać majeranek, zamieszać i chwilkę jeszcze pogotować 

Jak już dodana kapusta do wywaru z żeberkami i ziemniakami jest wystarczająco miękka wtedy wsypać pieprz ziołowy i doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną zagotować i zdjąć z ognia. Każda zupa czym bardziej na mniejszym ogniu gotowana tym bardziej będzie klarowna nie mętna

Ugotowany kwaśny kapuśniak razem z żeberkiem najlepiej smakuje gdy w trakcie zajadania wsypiemy do talerza dużą ilość pieprzu ziołowego wtedy zupa smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś z państwa lubi kapuśniak i na dodatek kwaśny to polecam serdecznie, smak zupy i nasze podniebienia będzie zachwycone

Komentarze

Popularne posty