Szybkie ciasteczka z twarogiem i dżemem borówkowym
Hej hej to znowu ja zanudzę was moimi przepisami ale nic na to nie poradzę że więcej czasu spędzam w kuchni, to moja odskocznia od dnia codziennego. Mężowi zachciało się coś słodkiego a że miałam ciasto francuskie to szybko wymyśliłam ciasteczka. Może to nic wielkiego bo jakby nie było miałam gotowe ciasto francuskie ale tak szczerze jeszcze nie próbowałam zrobić swojskiego wiem że jest przy nim dużo pracy ale kto wie może kiedyś się odważę nie mówię nie, o ile tylko zdrowie dopisze bo jak na razie nie jest najlepiej mowa tu o moim kręgosłupie
składniki:
wykonanie:
Na początek przygotować twaróg, przełożyć go do salaterki wsypać cukier, dodać żółtko oraz wsypać cukier i dodać śmietanę. Całość rozgnieść za pomocą widelca do połączenia się wszystkich składników ze sobą
Gdy mamy już przygotowany twaróg wtedy przygotowujemy ciasto francuskie a mianowicie rozłożone ciasto wzdłuż rozciąć na dwa paski oraz w poprzek na pięć pasków z których wychodzą prostokąty. N jeden z prostokątów nałożyć solidną łyżkę twarogu a na twaróg łyżeczkę dowolnego gęstego dżemu
Tak przygotowany prostokącik nakryć przeciwległym prostokątem i za pomocą widelca posklejać wszystkie boki. Można zrobić ozdobne paski na górze ciastka. Posklejane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
Ułożone ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem razem z mlekiem i dość obficie posypać grubszym cukrem kryształ. Gotowe ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec 20 - 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia
Takie ciastka świetnie sprawdzą się podczas czekania na gości jak również dla domowników do poobiedniej kawy. Może to nic wielkiego bo jednak ciasto kupne lecz kto teraz w tych czasach wykonuje samodzielnie ciasto francuskie nie znam osobiście takiej osoby. Po za tym po to są ulepszenia aby z nich korzystać czyż nie 😂😂, zdjęcia wyglądem przypominają jakby ciastka były były mocno przypalone ale zapewniam że nie są po prostu trzeba bardziej spiec aby od twarogu nie były surowe w środku
Komentarze
Prześlij komentarz