Pyszne elastyczne naleśniki
Dzień dobry co dziś mieliście dobrego na obiad ? U nas skromnie ale właśnie tak chciały dzieciaki a właściwie moja młodzież 😂😂. Naleśniki można jeść na śniadanie, obiad i kolację nie widzę ku temu przeszkód zależy kto co lubi, zwłaszcza że naleśniki to najszybsze danie przygotowane gdy nie mamy czasu lub jesteśmy zapracowani
składniki:
wykonanie:
Jajka zmiksować razem ze szczyptą soli na puszystą masę następnie wsypać mąkę, wlać mleko i wodę mocno gazowaną, wsypać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Do zmiksowanego ciasta wlać olej i również zmiksować aby olej połączył się z ciastem ( dodając olej do ciasta nie ma potrzeby dodawania oleju na patelnię )
Gdy mamy już gotowe ciasto wtedy rozgrzać patelnię, na rozgrzaną wlać chochlę ciasta rozprowadzić je po całej patelni, jak ciasto zacznie się ścinać podczas smażenia na średnim ogniu wtedy naleśnik przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiany kolor. Gotowe naleśniki układać na talerzu jeden na drugim
Jak mamy już usmażone naleśniki wtedy każdy z osobna posmarować dżemem, czekoladą, twarogiem z cukrem lub kto z czym lubi. Zwijać w ulubiony sposób kto jak lubi lub jak lubią wasze dzieci
Tak przygotowane naleśniki to świetna przekąska nie tylko dla dzieci ale również dla dorosłych. Naleśniki wyszły smaczne elastyczne a co najważniejsze nie pękają podczas zawijania także świetnie nadadzą się do krokietów a nawet do rosołu jako makaron
Komentarze
Prześlij komentarz