Plasterki ziemniaczane oraz swojska kaszanka z cebulką
Lubicie szybkie dania obiadowe ? Dziś właśnie przygotowałam takie danie gotowe w zaledwie piętnaście minut, myślę że chętnie z niego skorzystacie ponieważ jest banalnie prosty w przygotowaniu. Na pewno nie jest to danie dla ludzi na diecie ale dzieci uwielbiają takie ziemniaczki a i dorośli nie pogardzą takim daniem. Zapewne znowu zostanę pouczana że źle przygotowane danie tak jak było z wczorajszą karkówką, ja broń boże nie mądrze się daję tylko przepis a każdy może przygotować według swego smaku i upodobania, może i moja karkówka była uduszona jak to pani mi napisała ale my właśnie taką lubimy, po prostu nie przechodzi nam przez gardło surowe mięso ale każdy je jak lubi zgadzacie się ze mną ?
składniki:
wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć następnie nożem lub za pomocą obieraczki pokroić w plastry dowolnej grubości. Na głębszą patelnię wlać oleju aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie przełożyć przygotowane plasterki nakryć pokrywką i smażyć dusząc do ich miękkości i ładnego zarumienienia. Pod koniec gdy plasterki są już miękkie i ładnie zarumienione wsypać sól i wymieszać po całości
W trakcie gdy plasterki duszą się na średnim ogniu na drugiej patelni przygotować kaszankę, do patelni wlać trzy łyżki oleju, dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć ją na lekko rumiany kolor. Następnie wkroić kaszankę swojską lub kupną bez flaka i podsmażyć aż kaszanka się rozpadnie
Tak przygotowane danie nadaje się dla zapracowanych lub jeżeli nie mamy czasu aby coś przygotować na szybko. Moje jedzonko podałam dodatkowo z pomidorami Lima moimi ulubionymi z solą i pieprzem naturalnym a do popicia zimny kefir. Jeżeli są osoby które nie znoszą kaszanki można podać same plasterki np. z jajkiem sadzonym lub ulubionym kawałkiem mięsa
Komentarze
Prześlij komentarz