Ciasto " Malinowa Rozkosz "
Lubicie swojskie ciasta ? Z wielką przyjemnością zostawię wam na blogu przepis na przepyszny biszkopt z masą z kaszy manny oraz świeżymi słodkimi malinkami zebranymi prosto z krzaczka. Mamy sezon na późne malinki więc trzeba to wykorzystać puki są piękne i pachnące jesienią, jesienne są soczyste a przede wszystkim duże więc można wyczarować z nich różne pyszne ciasta i desery
składniki na biszkopt:
krem z kaszy manny:
galaretka:
wykonanie:
Na początek przygotować biszkopt, do miski wbić całe jajka wsypać cukier i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę. Do zmiksowanej masy jajecznej wsypać obie mąki, proszek do pieczenia oraz wlać olej, zmiksować do połączenia się składników
Gdy już mamy przygotowaną masę na biszkopt blaszkę 32 na 25 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć masę i wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni piec 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika razem z papierem przełożyć je na ręcznik kuchenny aby nie zaparowało od blaszki i pozostawić do ostygnięcia, gdy ostygnie oddzielić papier od ciasta
W czasie gdy upieczone ciasto stygnie przygotować maliny zebrane z krzaczka oraz galaretki do dużej salaterki wlać 2,5 szklanki gotującej się wody wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać do czasu rozpuszczenia cukru, gotową galaretkę pozostawić do lekkiego stężenia
Następny krok to ugotowanie i przygotowanie masy z kaszy manny, do garnka wlać 3/4 litra mleka zagotować, z pozostałej ilości mleka rozmieszać go z kaszą manną a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować na gęsto zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W misce zmiksować margarynę lub masło z cukrem a następnie dodawać po łyżce zimnej kaszy manny i zmiksować całość na jednolitą masę - krem
Jak mamy już przygotowaną masę z kaszy manny a ciasto wystygło przekroić je w poprzek na dwa blaty, dolną część ciasta położyć w blaszce której piekliśmy ciasto, na ciasto ułożyć połowę malin a na maliny wyłożyć cały przygotowany krem wyrównać powierzchnię
Na wyłożony wyrównany krem położyć wierzchnią część ciasta, nie trzeba ciasta nasączać jest wystarczająco wilgotne. Na wierzchnie ciasto ułożyć resztę malin i zalać lekko tężejącą galaretką, nie przejmować się że galaretka spływa do masy. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki aby wszystko ładnie się związało najlepiej pozostawić na noc w lodówce
Takie ciasto nadaje się na imprezy jak również do popołudniowej kawy z rodziną i przyjaciółmi. Ciasto sama przygotowałam bez jakiegokolwiek sprawdzania przez Google krem mam w swoich zapiskach od lat. Jeżeli macie swojskie maliny to warto wykorzystać je na przygotowanie swojego ciasta
Komentarze
Prześlij komentarz