Makaron z mięsem mielonym i swojskim sosem
składniki:
wykonanie:
Na patelnię wlać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć ją na lekko rumiany kolor, jak już cebulę mamy podsmażoną wtedy dodać mięso mielone i razem podsmażyć do momentu aż mięso zmieni kolor. Po tym czasie wlać wodę, dodać paprykę słodką w proszku, majeranek, ziarenka smaku oraz ziela angielskie i liść laurowy dusić pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie a od przypraw zrobi się ładny kolor
Gdy mięso jest już miękkie i wyparowała co najmniej szklanka wody podczas duszenie wtedy dodać cały koncentrat pomidorowy oraz majeranek i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż sos zacznie ładnie gęstnieć, w trakcie duszenia dodać cukier oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze z piętnaście minut do momenty ładnego gęstnienia sosu, doprawić jeszcze do smaku ziarenkami smaku i zdjąć z ognia
Z początku przygotowywania tego dania nie wygląda ono zachęcająco lecz na koniec jest jedno wielkie zaskoczenie no i ten smak który powala na kolana. Mój własnoręcznie przygotowany sos z mięsem mielonym podałam z osobno ugotowanym makaronem drobnymi kolankami. Będą mnie zaraz hejtować że lepsze by było ze swojskim makaronem ale mam taki ból kręgosłupa że cieszę się z tego że mogę i taki obiad przygotować mojej rodzinie
Komentarze
Prześlij komentarz