Faworki z piersi kurczaka
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycyjne kotlety ? Z wielką przyjemnością podam wam banalnie prosty przepis na faworki z piersi kurczaka. Pomysł na taką wersję mam od dawna kiedyś robiłam faworki mięsne z łopatki i powiem że mojej rodzince przypadło do gustu takie mięsko a i dla dzieci niejadków to świetne rozwiązanie. Takie mięsko robi się dosłownie w pięć minut nie trzeba do niego wysiłku a obiad palce lizać
składniki:
wykonanie:
Przygotować pierś z kurczaka opłukać ją i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika papierowego, pierś pokroić wzdłuż na plastry po centymetrze. W każdym plastrze przez środek zrobić nacięcie a następnie uformować faworki, po chwili każdy nasolić i posypać pieprzem naturalnym chwilę odczekać
W czasie gdy plastry faworków nasalają się przygotować jajka wbić całe do salaterki roztrzepać za pomocą widelca soląc je następnie wlać mleko i również roztrzepać do połączenia się w jedną całość. Na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni rozgrzać go następnie każdy faworek zanurzyć w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej
Tak przygotowane faworki układać na rozgrzanym tłuszczu jeden koło drugiego i smażyć na dużym gazie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Faworki mięsne układać na talerzu jeden na drugim, faworki nie wchłaniają dużo tłuszczu a to za sprawą dodanego mleka do jajka ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się faworków ponieważ będzie od mięsa odchodziła panierka )
Moje faworki mięsne podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi tłuszczem z mięsa bez kopru ( ponieważ zapomniałam kupić 😂😂 ) oraz z tegorocznymi ogórkami kiszonymi które wyszły bardzo smaczne jak małosolne, do popicia był zimny prosto z lodówki kefir. Serdecznie polecam taką wersję piersi z kurczaka, mięso wyszło bardzo kruche i smaczne
Komentarze
Prześlij komentarz