Ciasto " Czarnuszek " z masą budyniową
Lubicie swojskie ciasta z masami ? Nam wczoraj tak się zachciało ciasta że postanowiłam trochę pokombinować i upiec coś słodkiego do kawki. Może nic wielkiego bo ciasto murzynek połączyłam z przyprawą do piernika a do tego krem budyniowy oraz polewa bez podgrzewania, polewa zaskoczyła mnie samą tak wymyśliłam ją na poczekaniu ale warta jest polecenia i podzielenia się przepisem z wami. Myślę że będziecie tak zaskoczeni jak ja sama byłam podczas jej wykonywania
składniki na ciasto:
masa budyniowa:
polewa bez podgrzewania:
wykonanie:
Na początek wbić całe jajka do miski wsypać cukier i dokładnie zmiksować na pulchną masę. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika następnie dodać śmietanę oraz rozpuszczone chłodne masło. Całość zmiksować do połączenia się składników ciasto wychodzi dość gęste
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 32 na 25 wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 40 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, lekko ciepłe ciasto jeśli ma górkę po upieczeniu położyć na ręczniku papierowym do góry dnem i przycisnąć je deską obciążając nią wtedy górka się wchłonie
W międzyczasie gdy ciasto na spokojnie stygnie ugotować budyń na gęsto nie słodząc go pozostawić do ostygnięcia. Do salaterki dodać masło o temperaturze pokojowej, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i zmiksować na jednolitą masę ( przyznaję że ja ugotowałam za gesty i w kremie są grudki ale to w niczym nie przeszkadza ). Następnie zimną śmietanę zmiksować na gęsto wsypać ŚMIETANEX nie koniecznie dodać do zmiksowanej masy i całość połączyć
Ostygnięte ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny blat przełożyć do blaszki w której było pieczone ciasto można lekko nasączyć świeżo zaparzoną kawą naturalną, następnie przełożyć cały przygotowany krem wyrównując po całości ciasta nakryć drugim blatem również go lekko nasączając kawą. Przygotować polewę do kubka dodać wszystkie składniki na polewę wraz z gotowaną wodą i wymieszać bez podgrzewania do czasu aż w polewie rozpuści się masło. Przygotowaną polewę wylać na ciasto i rozsmarować po całości można posypać wiórkami kokosowymi. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Schłodzone ciasto bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada a polewa jest super rewelacyjna. Takie ciasto świetnie nadaje się do popołudniowej kawy jak również dla spodziewających się gości krem można dać dowolny ja podałam swoją wersję lecz można zrobić np. krem śmietanowy
Komentarze
Prześlij komentarz