Reklama

Wyszukaj przepis

Chleb w jajku i śmietanie

Aby chleb się nie zmarnował bo wyrzucać nie lubię postanowiłam przygotować go w jajku ze śmietaną jak robiła nam mama gdy byliśmy jeszcze dziećmi, najlepsze wspomnienia z mego dzieciństwa. Po co marnować jedzenie kiedy można przygotować coś pysznego i niedrogiego, taki chlebuś można zajadać o każdej porze dnia kiedy mamy tylko ochotę na jedzenie, wystarczy mieć tylko czerstwy chleb, jajka oraz śmietanę i danie gotowe w niecałe piętnaście minut

składniki:

1,5 bochenka chleba krojonego,
12 - 15 jajek rozmiar M,
3 łyżki z górką śmietany 18 %,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
olej do smażenia

wykonanie:

Do salaterki wbić całe jajka, wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną oraz dodać kwaśną śmietanę ( jajka w zależności ile mamy chleba ). Wszystko roztrzepać widelcem do połączenia się składników w jedną masę jajeczną

Jak już mamy przygotowaną masę na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go a następnie chleb zanurzyć w masie jajecznej i układać na rozgrzanym oleju smażyć z obu stron po kilka minut na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, nie wciąga dużo oleju ( nie dolewać zimnego oleju w trakcie smażenia ponieważ jajko będzie odchodzić od chleba )



Usmażony chlebuś jest przesmaczny i bardzo pulchny można powiedzieć że rozpływa się w ustach. Kto za dzieciństwa jadał taki rarytas to dokładnie wiem o czym pisze i myślę że chętnie skorzystacie z tego przepisu choć jest banalnie prosty, przygotuje je nawet dziecko z małą pomocą dorosłego. Usmażony jeszcze gorący chlebek można jeść popijając szklanką zimnego mleka lub kto z czym lubi


Komentarze

Popularne posty