Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ryżowa z dużą ilością marchwi

Uwielbiam szybkie w wykonaniu a do tego smaczne zupki a wy ? Dziś przygotowałam zupkę ryżową z dużą ilością marchewki, moja rodzina uwielbia takie zupy a już z ryżem to w ogóle niebo w gębie. Dziś wstałam bardzo wcześnie to i obiad wcześniej ugotowałam oczywiście mąż szczęśliwy bo uwielbia zupy dla niego inne dania się nie liczą najważniejsze aby była zupa

składniki:

0,5 kg kości schabowych na zupę,
2 średniej wielkości marchewki,
8 ziemniaków,
6 łyżek ryżu,
2 łyżki suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),
1 liść laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 - 3 łyżeczki swojskiej jarzynki lub dowolnej przyprawy uniwersalnej,
2 solidne łyżki natki pietruszki

wykonanie:

Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach oraz marchwi. W trakcie gotowania się wywaru dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziela angielskie i swojską jarzynkę można również dodać tłuszcz na przykład kaczy dla większej ilości oczek w zupie. Gdy marchew i mięso są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż gotować do ich miękkości

Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić według siebie jarzynką lub ulubioną przyprawą uniwersalną jeżeli ktoś lubi można dodać kostkę rosołową lecz nie ma takiej potrzeby. Z dodaną natką pogotować jeszcze chwilę zupę na wolnym ogniu a następnie zdjąć z ognia

Ugotowaną pyszną i gęstą zupę przed podaniem można doprawić świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało. Jeżeli lubicie zupę ryżową z ziemniakami to serdecznie polecam ten przepis można również ugotować ją na porcjach rosołowych jak również na skrzydełkach

Komentarze

Popularne posty