Zupa ryżowa z dużą ilością marchwi
Uwielbiam szybkie w wykonaniu a do tego smaczne zupki a wy ? Dziś przygotowałam zupkę ryżową z dużą ilością marchewki, moja rodzina uwielbia takie zupy a już z ryżem to w ogóle niebo w gębie. Dziś wstałam bardzo wcześnie to i obiad wcześniej ugotowałam oczywiście mąż szczęśliwy bo uwielbia zupy dla niego inne dania się nie liczą najważniejsze aby była zupa
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane kości schabowe oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach oraz marchwi. W trakcie gotowania się wywaru dodać suszoną włoszczyznę, liść laurowy oraz ziela angielskie i swojską jarzynkę można również dodać tłuszcz na przykład kaczy dla większej ilości oczek w zupie. Gdy marchew i mięso są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż gotować do ich miękkości
Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki i doprawić według siebie jarzynką lub ulubioną przyprawą uniwersalną jeżeli ktoś lubi można dodać kostkę rosołową lecz nie ma takiej potrzeby. Z dodaną natką pogotować jeszcze chwilę zupę na wolnym ogniu a następnie zdjąć z ognia
Ugotowaną pyszną i gęstą zupę przed podaniem można doprawić świeżo zmielonym pieprzem naturalnym. Zupa wyszła tak smaczna że mało co zostało. Jeżeli lubicie zupę ryżową z ziemniakami to serdecznie polecam ten przepis można również ugotować ją na porcjach rosołowych jak również na skrzydełkach
Komentarze
Prześlij komentarz