Żeberka wieprzowe duszone z sosem śmietanowym
Co tam dziś u was ciekawego było na obiadek ? u nas właśnie była wczorajsza zupka pomidorowa oraz jak nigdy drugie danie w formie żeberek wieprzowych duszonych z dodatkiem sosu śmietanowego. Żeberka tak przygotowane smakują wyśmienicie, to prawda zależy dla kogo ponieważ nie każdy znosi śmietany mam tego świadomość ale są również tacy którzy często dodają śmietanę do swoich dań i n ikt mi n ie powie że tak nie jest. Jestem na wielu grupach o gotowaniu i obserwuję co się dzieje ja przyznaję się z godnością że moje pierwsze dania też nie były cudowne, były owszem niedopracowania na talerzach były nie estetyczne dania ale wiele nauczyłam się właśnie z grup kulinarnych
składniki:
wykonanie:
Przygotować żeberka ( ja mam dla dwóch osób dlatego tak mało ), żeberka pokroić na potrzebne nam części posolić i posypać pieprzem dokładnie wmasować w mięso i odstawić na chwilę. następnie rozgrzać patelnię położyć przygotowane żeberka i podsmażyć z obu stron na ładny lekko brązowy kolor
Do podsmażonych żeberek wlać przegotowaną letnią wodę, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do do miękkości mięsa na żeberkach. Gdy już mięso jest prawie miękkie dodać natkę pietruszki i dalej dusić a w międzyczasie przygotować sos a mianowicie mąkę ze śmietaną, do salaterki wsypać mąkę i dodać śmietanę oraz gorący wywar z mięsa i rozprowadzić do czasu aż nie będzie grudek z mąki
Jak już żeberka są miękkie a dodana woda podczas duszenia wyparowała wtedy wlać przygotowaną mąkę ze śmietaną. wymieszać i lekko zagotować do powstania lekkiego kremowego sosu śmietanowego
Moje przygotowane żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi lekko sosem z żeberek oraz wiosenna surówka z rzodkiewki i szczypioru ze śmietaną. Obiad choć skromny za to bardzo smaczny, dla większej ilości osób wystarczy zwiększyć ilość mięsa czyli żeberek i przypraw
Komentarze
Prześlij komentarz