Tarte świeże ogórki na zimę
Może zechcecie przepis na szybszą wersję ogórków tartych do słoików na zimę ? Robię takie co roku i zawsze są super kwaśne w sam raz na zupę ogórkową której często nam się chce w czasie zimy, przepis i pomysł na takie właśnie ogórki podała mi lata temu moja ciocia bardzo mi się spodobał ten pomysł tym bardziej że można je robić z większych ogórków nie muszą być małe. Pomysł ukiszenia świeżych ogórków poleciłam już kilkunastu znajomym i są bardzo zadowoleni twierdzą że jest dużo mniej pracy niż jak najpierw kisili a potem tarli
składniki:
wykonanie:
Zebrane z działki lub kupne ogórki gruntowe dokładnie umyć a następnie odciąć z obu stron końce ( odcinamy od jasnej strony wtedy ogórki nie są gorzkie ). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej a następnie posolić i odstawić na chwilę aby puściły soki
Gdy już ogórki po około piętnastu minutach puściły ładnie soki wtedy do słoika ( ja słoiki brałam takie po dżemach aby było w sam raz na zupę ), układać po jednym kwiat kopru może być razem z gałązką kopru, ząbek czosnku przekrojony na połowę, chrzan również przekrojony oraz liść wiśni w zależności od wielkości słoika. Do przygotowanych słoików uciskając przełożyć nasolone ogórki a następnie zalać powstałym sokiem. Ogórki szczelnie zakręcić i pozostawić w ciepłym miejscu aby zaczęły pracować czyli kisić się
Ogórki po staniu w ciepłym miejscu po trzech dniach już dość ładnie się kiszą co jest widoczne gołym okiem i słychać jak pracują i puszczają sok ( można sprawdzić odkręcając jak strzelą ). Po trzech dniach widocznej pracy ogórków pozostawić jeszcze przez dwa dni w ciepłym miejscu a następnie przenieść je do zimnej piwnicy
Komentarze
Prześlij komentarz