Reklama

Wyszukaj przepis

Naleśniki

Lubicie szybkie w przygotowaniu dania a zwłaszcza placki czy naleśniki ? Ja przygotowałam pyszne naleśniki które się nie łamią są delikatne i puchate. Bardzo lubimy naleśniki zwłaszcza takie które nie są jak bliny że stukniesz w ścianę i tynk odpada 😂😂 dlatego zrobiłam moim dzieciom ich zdaniem idealne naleśniki które wychodzą od pierwszego smażenia

składniki:

1 jajko rozmiar M,
szczypta soli drobnej,
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki mleka 3,2 %,
2,5 szklanki wody gazowanej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
olej do smażenia

wykonanie : 

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli a następnie wbić całe jajko, wlać mleko oraz wodę gazowaną. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach miksera do połączenia się wszystkich składników w jedną całość. Na patelnię wlać większą kroplę oleju rozprowadzić po całej patelni a następnie wlać chochlę ciasta naleśnikowego i smażyć na średnim ogniu, gdy naleśnik z wierzchu zacznie się ścinać wtedy przekręcić na drugą stronę i smażyć na rumiany kolor


Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim ( nie wchłaniają dużo tłuszczu są w sam raz ), na każdy naleśnik posmarować dżem lub kto z czym ma ochotę ( ja jadłam ze swojskim dżemem truskawkowych a dzieciaki zażyczyły sobie z parówką i żółtym serem podsmażane )

Takie naleśniki to świetne rozwiązanie dla zapracowanych jak również jako przekąska na śniadanie czy kolację dla naszych milusińskich. Bardzo lubię smażyć naleśniki kiedy wychodzą idealne i kiedy się nie łamią, serdecznie polecam ten przepis wychodzi z niego czternaście sztuk naleśników lecz jest to zależne od średnicy patelni moja miała 22 cm średnicy


Komentarze

Popularne posty