Reklama

Wyszukaj przepis

Leczo po mojemu

Lubicie cukinię ? Ja osobiście uwielbiam pod każdą postacią a że zaczął się sezon na cukinię to można z tego warzywa wyczarować cuda i przygotować to co lubimy ja dziś proponuję leczo według mojego gustu ponieważ u mnie za bardzo nie lubią papryki więc przygotowałam inną wersję. Leczo to szybkie w przygotowaniu danie warzywne które każdy wykona według swego upodobania

składniki:

980 g cukinii przed oczyszczeniem 0,5 większej sztuki,
2 cebule 165 g obie,
300 g pieczarek 10 sztuk,
2 pętka kiełbasy śląskiej,
4 łyżki oleju,
1 koncentrat pomidorowy 160 g,
300 g warzyw na patelnię,
1 płaska łyżeczka soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,
200 ml wody,
1 liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
0,5 łyżki suszonego lubczyku

wykonanie:

Na początek przygotować warzywa i kiełbasę, cukinię umyć i usunąć gniazdo nasienne jeśli większe są pestki pokroić ją w grubszą kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki a nóżki pieczarki w kółeczka, kiełbasę pokroić w plasterki dowolnej grubości. Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej dodać cebulę i podsmażyć ja na rumiany kolor następnie dodać cukinię i podsmażyć ją na średnim ogniu do zmiany koloru

Jak już podczas smażenia cukinia się zeszkliła dodać przygotowane pieczarki, podsmażyć a następnie posolić i posypać pieprzem smażąc dodać pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do zmiany koloru pieczarek, po tym czasie dodać warzywa na patelnię i dalej smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw


W trakcie duszenia się cukinii z pieczarkami i warzywami brokuł podzielić na mniejsze części a następnie dodać czosnek drobno pokrojony, liść laurowy, ziela angielskie oraz pieprz ziołowy i suszony lubczyk. Jak już całość ładnie jest podsmażona i warzywa są miękkie dodać kiełbasę wlać kolejne pięćdziesiąt ml wody i nadal smażyć do wyparowania dodanej wody można doprawić jeszcze solą według swego smaku

Jak już mamy wszystko ładnie podsmażone dodać cały koncentrat pomidorowy wlać ostatnie sto ml wody i chwilę pod przykryciem poddusić na wolnym ogniu, następnie zdjąć pokrywkę i nadal smażąc i mieszając podsmażyć na średnim ogniu do czasu aż wyparuje dolana woda a leczo będzie gęstawe


Tak przygotowane danie warzywne z kiełbasą zjedzą duzi i mali, świetny pomysł na ukrycie warzyw przed niejadkami. Moje leczo podałam z chlebem razowym lecz można je zajadać z białym chlebem jak również z bułką decyzja należy do państwa kto z czym będzie jadł, danie polecam dla osób będących na diecie


Komentarze

Popularne posty