Reklama

Wyszukaj przepis

Gołąbki

Czy lubicie gołąbki z mięsem i ryżem ? Na pewno są osoby które nie odmówią sobie tego dania, gołąbki można przygotować tradycyjne zawijane lub leniwe które są teraz częściej przygotowywane niż właśnie zawijane a to dlatego że jest w nich mniej pracy jednak my wolimy tradycyjne są o wiele smaczniejsze. Dziś córeczka przyjechała a że mamusia spać nie chciała to gołąbki zawijała, cały gar naukładała a potem większość nocy je gotowała, żeby córeczka co pojeść miała i aby jej buzia się uśmiechała że dobre jedzonko u mamy zajadała

składniki:

800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
2 kg kapusty na gołąbki,
8 ząbków czosnku,
3 czubate łyżki majeranku,
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
0,5 łyżki pieprzu naturalnego,
3 torebki ryżu 100 g każda,
1 łyżka soli drobnej

sos do gołąbków:

2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej ( szklanka poj. 210 ml ),
2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,
3 liście laurowe,
8 ziarenek ziela angielskiego,
1 płaska łyżka cukru,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

wykonanie:

Na sam początek przygotować kapustę na gołąbki ( ja kupuję z Biedronki jest ona dla mnie najlepsza do gołąbków ), wyciąć głąba nie uszkadzając liści. Do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki octu zagotować, następnie przygotowana kapustę włożyć wyciętym głąbem ku dołowi, zmniejszyć ogień i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągnąć z wody i ułożyć w misce

Gdy sparzone liście mamy już wszystkie i stygną, wtedy przygotowujemy farsz do gołąbków. Do miski przełożyć wcześniej ugotowany ryż z torebek ( ostudzony ), dodać mięso mielone ( ja użyłam mięsa również z Biedronki mega paka ), dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony bardzo drobno, posolić, wsypać pieprz oraz paprykę czerwoną słodką i majeranek. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą

Z garnka którym parzyliśmy kapustę wylać wodę, na dnie ułożyć małe liście pozostałej kapusty a następnie do ręki brać jeden z liści z miski odciąć nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu ( w zależności od wielkości liścia ) i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem wciskając boki do środka


Wciskając drugi koniec liści kapusty w środek przytrzymać już wepchnięty palcem aby nie wypchać tego już wciśniętego. Przygotowane gołąbki ciasto ułożyć jeden koło drugiego w garnku a w puste miejsca wcisnąć resztę pozostałych liści kapusty również usuwając z nich twardą część


Jak już mamy przygotowane gołąbki wtedy przygotowujemy sos, do miski wlać wodę, przełożyć koncentraty pomidorowe oraz dodać przyprawę uniwersalną i cukier, całość dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość. Sos powinien być lekko gęstawy

Przygotowanym sosem zalać gołąbki ułożone w garnku, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wstawić przykryte pokrywką do zagotowania, jak już się zagotują wtedy zmniejszyć ogień i gotować na jak najmniejszym ogniu z uchyloną pokrywką przez co najmniej dwie godziny do czasu miękkości  liści kapusty ułożonych na górze. Ugotowane gołąbki zdjąć z ognia i pozostawić pod przykrytą pokrywką

Gotowe gołąbki można jeść z chlebem jak również może być dodatkiem do obiadu wystarczy ugotować ziemniaki i obiadek pierwsza klasa. Gołąbki to jedno z najbardziej ulubionych naszych dań i myślę że również większości Polskich rodzin

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty