Chleb w jajku z maślanką i szczypiorem
Ojej to były najwspanialsze czasy dzieciństwa kiedy dziadek albo mama smażyli nam na śniadanie lub kolację chleb z dodatkiem mleka, śmietany, maślanki a nawet zsiadłego mleka. Kiedyś to nie to co teraz, za czasów mego dzieciństwa rodzice kombinowali aby cała rodzina się najadła zwłaszcza gdy było na przykład mało jajek a w rodziny były wielodzietne i nakarmić ich było trzeba. W tamtych czasach dzieci wszystko jadły a najsmaczniejszy to był chleb z wodą i posypany cukrem, teraz dzieciom to się w głowach poprzewracało i wymagają od rodziców żeby na przykład przy szynce nie daj boże nie było nawet paseczka tłuszczyku, za moich czasów bardzo lubiliśmy grubą nasoloną i naczosnkowaną słoninę teraz jest to nie do pomyślenia i tylko hejty z każdej strony
składniki:
wykonanie:
Do wysokiej salaterki wbić całe jajka, wlać maślankę oraz wsypać sól. żółtka poprzekłuwać a następnie za pomocą widelca lub trzepaczki roztrzepać jajka. Jak już są dokładnie roztrzepane wtedy dodać drobno pokrojony szczypior i wymieszać łącząc jajka ze szczypiorem na jednolitą masę. Gdy masa jajeczna jest już przygotowana na patelnię wlać olej tak więcej ponad dno patelni rozgrzać go a następnie zamoczyć kromkę chleba z obu stron tak aby na chlebie znalazł się szczypior
Zamoczone w masie jajecznej ze szczypiorem kromki chleba kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiano złoty kolor lub jeśli ktoś woli to bardziej przypiekać ( ja wolę złoty kolor zaś mąż woli gdy jest bardziej rumiany ). Usmażony chleb układać na talerzu jeden na drugim, chleb nie wciąga dużo oleju a to za sprawą dodanej do masy jajecznej maślanki
Tak przygotowany usmażony chleb w jajku z maślanką i szczypiorem jest bardzo pulchny i mięciutki, każde dziecko na pewno się skusi no chyba że nie lubi szczypioru lecz go można pominąć i usmażyć z samym jajkiem i maślanką. Najlepsza niespodzianka gdy dzieci nie widzą przygotowanego dania wtedy jest dla nich smaczniejsze danie. Najlepiej gdy mamy chleb taki który już nie jest za świeży lecz tak zwany czerstwy ale może być również jak najbardziej świeży. U nas w domu nic się nie marnuje zawsze z niczego coś wyczaruje 👍👍👍👍
Komentarze
Prześlij komentarz