Bułki drożdżowe z czarną porzeczką
Jejku jak ja kocham ten stan kiedy bułeczki drożdżowe robić mam. Pokochałam pieczenie słodkich bułeczek od czasu kiedy pierwsze wyszły mi pierwsze jakie piekłam, ciasta drożdżowe są pyszne i zdrowe czy pieczone czy parzone do spożycia są gotowe gdy są dobrze wyrobione
składniki na ciasto:
rozczyn drożdżowy:
dodatkowo:
wykonanie:
Na początek przygotować rozczyn drożdżowy, do kubka przełożyć drożdże wsypać na nie po łyżeczce cukru oraz mąki i zalać ciepłą przegotowaną wodą ( nie gorącą ). Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Następnym krokiem jest przygotowanie ciasta do miski wsypać mąkę oraz cukier, wbić całe jajka wlać dowolny ulubiony aromat , dodać śmietanę o temperaturze pokojowej oraz wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Dokładnie wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą następnie wlać roztopione letnie masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całe dodane masło odstawić na dziesięć minut aby ciasto odpoczęło
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotować farsz do bułeczek a mianowicie przygotować kisiel, następnie czarną porzeczkę w cukrze oddzielić przez sitko sok od owoców i owoc przełożyć do salaterki wsypać suchy kisiel i dokładnie wymieszać ( tak przygotowane porzeczki czy inne owoce do bułeczek sprawią to że sok nie będzie uciekał z bułek, także jagody polecam przygotować w taki sposób )
Gdy ciasto już odpoczęło i mamy przygotowane owoce wtedy odrywać dowolny kawałek elastycznego mięciutkiego ciasta rozciągnąć go za pomocą rąk nakładać po łyżeczce owoców z kisielem i sklejać zaczynając od środka po całości formując podłużne bułeczki
Na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć wszystkie przygotowane bułeczki oczywiście pozostawić między nimi odstępy. Następnie przygotować jedno jajko oraz jedną łyżkę mleka roztrzepać za pomocą widelca lub trzepaczki, posmarować przygotowane bułki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z podanych składników wyszło mi dziesięć bułeczek
Komentarze
Prześlij komentarz