Sernik na zimno " Błękitna laguna "
Zdarza wam się czasami kupić więcej serka wiejskiego niż planowaliście ? Jeżeli tak i nie wiecie co z nim zrobić podam państwu fajny przepis w wykorzystaniu właśnie serka wiejskiego do sernika na zimno, takie ciasto szybko się robi a co najważniejsze jest idealne na obecne upały. Ten sernik przygotowałam z myślą o koleżance która mnie odwiedziła i byłam mega zachwycona smakiem tym bardziej że sama przepis wymyśliłam co mi wpadło do głowy to dodawałam
składniki:
wykonanie:
Z samego początku zanim zabierzemy się za dalsze robienie sernika przygotować galaretki, Do salaterki wsypać dwie białe galaretki zalać je jedną szklanką wody i dokładnie rozpuścić z niebieską galaretką postępujemy podobnie z tym że rozpuszczamy dwie galaretki w półtorej szklanki przegotowanej wody
Przygotować serki wiejskie oraz jogurty, do miski przełożyć wszystkie serki, przelać wszystkie jogurty ( smak może być dowolny ) i wsypać pół szklanki cukru. Wszystko wymieszać do połączenia się składników ze sobą tak aby nie było czuć kryształek cukru, następnie wkroić brzoskwinie lub inny ulubiony owoc można również bez owoców. Do zmieszanej masy z owocami wlać białą galaretkę i wymieszać
Do blaszki 32 na 22 wyłożyć opakowanie biszkoptów, biszkopty układać do góry spodem. Na wyłożone biszkopty wylać masę serową chwilę odczekać i po zanurzać wypływające biszkopty a następnie poukładać umytą borówkę i za pomocą łyżki zalewać lekko tężejącą galaretką niebieską. Tak przygotowany sernik na zimno pozostawić na całą noc w lodówce aby dobrze stężał
Następnego dnia przed wizytą gości można sernik bardzo ładnie pokroić nie oddziela się galaretka od masy serowej, smakuje rewelacyjnie nawet koleżanka mnie pochwaliła jedząc sernik myślała że go kupiłam. Sam czas wykonania jest banalnie prosty i szybki jedynie czas przygotowania galaretek no i zastygnięcie sernika jest wydłużony, można go kroić po dwóch godzinach ale to jednak za mało czasu ponieważ rozpada się po takim krótkim czasie
Komentarze
Prześlij komentarz